Vločková polévka je taková stará známá klasika, kterou lze potkat v mnoha podobách.
Mně se zalíbila její výživnější a pestřejší varianta, která obsahuje více druhů zeleniny a vejce.
Pro chuť polévky je zde zásadní, že se vejce orestuje spolu s cibulí a vločkami hned v základu…
Ovesné vločky rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Dají se koupit i v bezlepkové variantě. Je dobré je zapojit nejen při snídaních, ale i do placiček, palačinek nebo polévek.🙂
Ingredience
- 40 g ovesných vloček (asi 6 lžic)
- 1 cibule
- 150 g na jemno nasekané zeleniny (buď jen mrkev a petržel nebo vícedruhová směs brokolice, květák, kapusta atd.)
- 1 vejce
- 2 lžíce přepuštěného másla Ghí nebo olej
- Sůl, pepř
- Polévkové koření (Já jsem dala směs Nesoldík)
- 1,5 litru vody
Postup
- Na přepuštěném másle nebo oleji nechám zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidám ovesné vločky a společně s cibulí je orestuji, až se trochu rozvoní.
- Mezi orestované vločky s cibulí rozklepnu 1 vejce, promíchám a nechám ho zdrcnout.
- Zaliju vodou a vsypu na drobno nakrájenou nebo nasekanou zeleninu. Druhy je možné střídat podle sezóny a chuti. Polévka se zvládne jen s mrkví, vynikající je však také s brokolicí, kapustou, pórkem, květákem, vše musí být nasekané na drobno)
- Ochutím solí, pepřem a polévkovým kořením. Vařím na mírném stupni minimálně 20 minut. Záleží na typu vloček. Hotovo!
TIP
Jako polévkové koření doporučuji směs Nesoldík. Polévce dodá jedinečnou chuť a barvičku. Jen pozor, aby vám neujela ruka. Méně je více…🙂
> ☝️Co dalšího podniknout s ovesnými vločkami? Vyzkoušejte palačinky z ovesných vloček.🙂