Palačinky z ovesných vloček vynikají svojí vláčností. Narozdíl od tradičních palačinek z bílé mouky obsahují více živin a vlákniny. V kombinaci se zakysanou smetanou, kakaovou omáčkou a ovocem chutnají božsky.
200 g jemných ovesných vloček (sehnat můžete také klíčené ovesné vločky či vločky bez lepku)
2 vejce
350 až 400 ml mléka (množství dle typu vloček, v čase těsto více zhoustne)
1 lžíce sypkého oslazovadla (já jsem dala sušenou třtinovou šťávu panellu)
Tuk na opečení palačinek (řepkový olej, máslo Ghí)
Na náplň hustá zakysaná smetana, domácí kakaová omáčka, ovoce dle sezóny)
Postup
Ovesné vločky rozsekám v robotu na jemno. Mléko rozšlehám s vejci a postupně promíchám či promixuji s vločkami. Trochu osladím.
Těsto nechám odležet alespoň 15 minut, aby vločky dobře nasákly tekutinu. V případě potřeby doladím konzistenci. Těsto je hustší než tradiční palačinkové těsto.
Středně rozehřátou palačinkovou pánev potřu nejlépe přepuštěným máslem a naběračkou nanesu těsto. Rovnou ho rozetřu po celé pánvi. Opékám z obou stran.
Plním a zdobím dle chuti a sezóny.
TIPY
Rychlou domácí kakaovou omáčku vyrobím rozmícháním kvalitního kakaového prášku se lžící horké vody a oblíbeným sirupem nebo medem.
Ovesné palačinky jsou výborné i se slanou náplní. Třeba se špenátem a sýrem.👍Těsto v tomto případě nesladím.