Na tuto polévku jsem před mnoha lety narazila v jednom starém časopisu, když jsem doma třídila. Hned mne zaujala a také jsem ji hned zkusila. Od té doby ji dělám pravidelně.
Na 4 porce budete potřebovat
- 1,2 litru vývaru
- 1 lžíci přepuštěného másla nebo oleje
- 1 lžíci libovolné hladké mouky (dala jsem rýžovou)
- 2 střední brambory nakrájené na jemné kostičky
- 3 celé palice pečeného česneku v troubě
- sůl a bílý pepř na dochucení
- sušený tymián
Postup
- Nejdříve si upečte v troubě česnek. 3 palice česneku překrojte a řeznou stranou dolů rozložte na plech, který lehce pokapejte olivovým olejem. Pečte na 180° cca 25 minut.
- Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Tu nechte krátce opražit a zalijte vývarem.
- Uveďte do varu, stáhněte plamen a do polévky přidejte upečené stroužky česneku, brambory na jemné kostičky a dle chuti sušený tymián. tymiánu. Česnek jde ze slupek snadno dostat ven, v podstatě sám vypadne 🙂
- Společně povařte 10 minut do změknutí brambor a na závěr rozmixujte do hladka. Můžete dochutit trochou mořské soli a čerstvě mletým pepřem.
Výborná je s opečenou bagetkou.
Ať se vám povede 🙂