Tradiční mexický dip je jedna z nejdokonalejších variant, jak zdravě zpracovat avokádo. Kombinace máslově jemné chuti avokáda a dalších výrazných ingrediencí má ten správný říz.
O avokádu ráda tvrdím, že to je nejzdravější konzerva na světě 🙂 Jedná se o ojedinělý druh ovoce doslova nabitý živinami. Má nízký obsah cukru, hodně vlákniny, nízký glykemický index, pomáhá tedy udržet delší pocit sytosti.
Avokádo je perfektním zdrojem zdravých tuků a antioxidantů, je tedy velmi výhodné jíst ho pravidelně.
Ve variantě quacamole navíc silně posiluje umunitu, protože cibule, chilli i česnek jsou známá přírodní antibiotika. Prostě pekelná čtyřkombinace.
Na 3 porce budete potřebovat
2 zralá avokáda
1/2 cibule
2 menší zralá rajčata zbavená pecek
1 stroužek česneku
Hrst čerstvého koriandru
2 čerstvé chilli papričky
šťávu z půlky limetky
Sůl na dochucení
Postup
Avokádo podélně rozkrojte, lžíci výdlabejte dužiny a v míse ji na hrubo rozmačkejte vidličkou. Není cílem dužinu rozmačkat úplně do hladka.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, rajčata na malé kostičky. Česnek můžete na drobno posekat nebo utřít. Koriandr nemusí být na jemno, většinou do do guacamole dávají větší kousky lístků. Vše přidejte k rozmačkanému avokádu, dochuťte solí a limetkovou šťávou.
Guacamole je hotové!
Jaké avokádo koupit?
Běžně můžete sehnat 2 druhy avokáda. Avokádo určené k dozrání doma nebo avokádo určené k okamžité konzumaci. Když si zvyknete avokádo zařadit jako pravidelnou součást jídelníčku, velmi brzo vychytáte, které koupit a kdy ho jíst, aby bylo tak akorát. Ani syrové, ani blátivé přezrálé.
Tradičně se quacamole podává v mističce spolu s kukuřičnými chipsy “nachos”, já ho ale využívám spíše jako pomazánku, která je velmi zdravá a rychle hotová 🙂