Avokádový dip quacamole – vynikající i jako zdravá pomazánka

Tradiční mexický dip je jedna z nejdokonalejších variant, jak zdravě zpracovat avokádo. Kombinace máslově jemné chuti avokáda a dalších výrazných ingrediencí má ten správný říz.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

O avokádu ráda tvrdím, že to je nejzdravější konzerva na světě 🙂 Jedná se o ojedinělý druh ovoce doslova nabitý živinami. Má nízký obsah cukru, hodně vlákniny, nízký glykemický index, pomáhá tedy udržet delší pocit sytosti.

Avokádo je perfektním zdrojem zdravých tuků a antioxidantů, je tedy velmi výhodné jíst ho pravidelně.

Ve variantě quacamole navíc silně posiluje umunitu, protože cibule, chilli i česnek jsou známá přírodní antibiotika. Prostě pekelná čtyřkombinace.

Na 3 porce budete potřebovat

  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 cibule
  • 2 menší zralá rajčata zbavená pecek
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst čerstvého koriandru
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • šťávu z půlky limetky
  • Sůl na dochucení

Postup

  1. Avokádo podélně rozkrojte, lžíci výdlabejte dužiny a v míse ji na hrubo rozmačkejte vidličkou. Není cílem dužinu rozmačkat úplně do hladka.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, rajčata na malé kostičky. Česnek můžete na drobno posekat nebo utřít. Koriandr nemusí být na jemno, většinou do do guacamole dávají větší kousky lístků. Vše přidejte k rozmačkanému avokádu, dochuťte solí a limetkovou šťávou.
  3. Guacamole je hotové!

Jaké avokádo koupit?

Běžně můžete sehnat 2 druhy avokáda. Avokádo určené k dozrání doma nebo avokádo určené k okamžité konzumaci. Když si zvyknete avokádo zařadit jako pravidelnou součást jídelníčku, velmi brzo vychytáte, které koupit a kdy ho jíst, aby bylo tak akorát. Ani syrové, ani blátivé přezrálé.

Tradičně se quacamole podává v mističce spolu s kukuřičnými chipsy “nachos”, já ho ale využívám spíše jako pomazánku, která je velmi zdravá a rychle hotová 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky