Když jsem zveřejnila fotku talíře s touto polévkou, požádali jste mě, zda napíšu recept 🙂 Polévky tohoto typu nedělám nikdy přesně podle receptu, ale spíše od oka. Nedá se na ní nic zkazit. Ať je řidší nebo hustší, ať je s vejci nebo bez, více či méně kyselá, vždycky je dobrá.
Variantu polévky zvolím podle toho, co zrovna mám doma a jak vypadal jídelníček celý týden. Někdy proto dám klasickou smetanu, sušené hříbky, nakládaný kopr, jindy zvolím méně tradiční ingredience. Polévku zahustím rýžovou nebo ovesnou moukou, dokyselím umeoctem a zjemním rostlinnou smetanou. Tato varianta je vhodná pro lidi, kteří si chtějí dopřát chuť poctivé polévky, ale nechtějí z jakéhokoliv důvodu používat bílou mouku a 33% smetanu.
Budete potřebovat
- 7 středních brambor
- 1,2 litru vývaru
- 1 kelímek smetany (200 ml, můžete dát klasickou, ale i rostlinnou ovesnou)
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- 1 větší cibuli
- 1 větší lžíci přepuštěného másla
- 3 lžíce mouky (dala jsem rýžovou)
- Velkou hrst na jemno nakrájených čerstvých hub nebo menší hrst ve vodě namočrných sušených hub (měla jsem jemné plátky sušených hříbků)
- Čerstvý, mražený nebo naložený kopr dle chuti
- Na dochucení bobkový list, nové koření, kmín, umeocet
Postup
- Na másle orestujte cibuli a zaprašte moukou. Restujte, až se jíška rozvoní a zalijte teplým vývarem. Metličkou pořádně rozmíchejte.
- Přidejte houby a oloupané brambory pokrájené na menší kostičky. Já jsem použila předem namočené sušené houby, proto jsem je hodila rovnou do vývaru. Pokud byste použili houby čerstvé, předej je orestujte na pánvi.
- Polévku ochuťte solí, přidejte koření. Pokud chcete polévku na závěr dochucovat umeoctem, myslete na to, že on obsahuje hodně soli …
- Vařte do změknutí brambor a na závěr do polévky vlijte smetanu, promíchejte, pak přidejte kopr. Podle toho, jaký kopr použijete,můžete chuť vyladit do sladko-kysela.
- Na závěr do polévky přidejte nakrájená vejce uvařená na tvrdo. Já jsem je do hrnce protlačila přes mřížku. Někdo také uvaří ztracená vejce a vloží pak každému jedno přímo do talíře.
Tak to je všechno, je to rychlá a jednoduchá polévka. Hrnec vždycky zmizí, ani nevím jak 🙂