Batáty neboli "sladké brambory" lze využít všude tam, kde brambory. Narozdíl od nich mají ale více živin a skvěle se hodí při přípravě krémové zeleninové polévky.
Při přípravě krémových zeleninových polévek jsem zastáncem principu “držet se jedné barvy”. To proto, aby polévky nejen chutnaly, ale také se na ně dobře koukalo. Oranžová s červenou, zelená ze zelenou a tak dále.
V případě batátů a cukety lze ale udělat výjimku. Když se navíc do polévky přidá troška zářivé kurkumy, je o krásu na talíři postaráno 🙂
Potřebujete
<span =”ingredients”>2 větší batáty</span>
<span =”ingredients”>1 menší cuketu</span>
<span =”ingredients”>Zeleninový vývar</span>
<span =”ingredients”>Kokosové mléko</span>
<span =”ingredients”>Sůl, může být i kurkuma</span>
<span =”ingredients”>Čerstvý koriandr nebo petrželku</span>
Posekané a na sucho opražené kešu ořechy
Postup
Batáty oškrábu, nakrájím na kostičky a krátce orestuji na olivovém oleji. Pak přidám na kostičky nakrájenou cuketu, krátce orestuji a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby byly batáty a cuketa akorát ponořené.
Vařím asi <meta =”cookTime” content=”PT10M”>10 minut, pak rozmixuji do hladké konzistence a dle chuti zjemním krémovým kokosovým mlékem.
Každý talíř pak ozdobím lžící krátce na sucho pražených a posekaných kešu ořechů a čerstvou bylinkou.