Recept

Bezlepkové kynuté lívance s tvarohovým krémem

Nechat vykynout těsto na lívance je snadné a stojí to za to. Povede se to i v bezlepkové verzi. Lívance jsou nadýchané, vláčné. S domácím tvarohovo-smetanovým krémem jsou k sežrání.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto těsto na lívance mám vyzkoušené s různými moukami. Dělám je v tradiční i bezlepkové verzi.

Pro bezlepkovou verzi doporučuji použít část mouky ve formě “bezlepkové směsi” a zbytek pak doplnit o jednodruhovou mouku nebo jejich kombinaci. Může to být např. rýžová, čiroková, kukuřičná.

Když mám čas počkat na těsto, vždy raději volím toto kynuté, protože jsou lívance krásně nadýchané.

 Ingredience (12 až 16 lívanečků podle velikosti)

  • 350 ml mléka
  • 250 g bezlepkové mouky celkem ( dávám kombinaci 150 g Univerzální směs bez lepku, 50 g bezlepkové rýžové mouky a 50 g bezlepkové kukuřičné mouky)
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky, může být i sušené)
  • 2 lžíce cukru nebo jiného sypkého oslazovadla ( dala jsem přírodní Muscovado)
  • Špetka soli
  • Na krém 1 krémový polotučný tvaroh ve vaničce a 1 kelímek 30% šlehačky, dosladit dle vašeho stylu
  • Zavařenina, povidla či ovoce na ozdobu

 Postup

  1. Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
  2. Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí. Těsto nabyde a bude nadýchané.
  4. Nepřilnavý lívanečník nebo pánev vytřu pomocí mašlovačky tukem, ideálně přepuštěným máslem, a pomocí naběračky nanáším nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova. Hotovo!
  5. Lívance dozdobím krémem a na něj dám trošku domácí jahodové zavařeniny nebo povidla nebo ovoce. Dle sezóny…🙂

Příprava krému

Krém jednoduše vyrobím tak, že vyšlehám smetanu elektrickým šlehačem “do tuha” a nakonec spojím s tvarohem. Trošku osladím. Krém samozřejmě můžete připravit i v jiné verzi a místo šlehačky zvolit zakysanou smetanu.

> ☝️Preferujete nekynuté lívance? Zkuste třeba tyto lívance ze sýra cottage, které můžete připravit také v bezlepkové verzi.👍

Ať se vám lívance povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...