Toto těsto na lívance mám vyzkoušené s různými moukami. Dělám je v tradiční i bezlepkové verzi.
Pro bezlepkovou verzi doporučuji použít část mouky ve formě “bezlepkové směsi” a zbytek pak doplnit o jednodruhovou mouku nebo jejich kombinaci. Může to být např. rýžová, čiroková, kukuřičná.
Když mám čas počkat na těsto, vždy raději volím toto kynuté, protože jsou lívance krásně nadýchané.
Ingredience (12 až 16 lívanečků podle velikosti)
- 350 ml mléka
- 250 g bezlepkové mouky celkem ( dávám kombinaci 150 g Univerzální směs bez lepku, 50 g bezlepkové rýžové mouky a 50 g bezlepkové kukuřičné mouky)
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky, může být i sušené)
- 2 lžíce cukru nebo jiného sypkého oslazovadla ( dala jsem přírodní Muscovado)
- Špetka soli
- Na krém 1 krémový polotučný tvaroh ve vaničce a 1 kelímek 30% šlehačky, dosladit dle vašeho stylu
- Zavařenina, povidla či ovoce na ozdobu
Postup
- Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
- Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
- Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí. Těsto nabyde a bude nadýchané.
- Nepřilnavý lívanečník nebo pánev vytřu pomocí mašlovačky tukem, ideálně přepuštěným máslem, a pomocí naběračky nanáším nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova. Hotovo!
- Lívance dozdobím krémem a na něj dám trošku domácí jahodové zavařeniny nebo povidla nebo ovoce. Dle sezóny…🙂
Příprava krému
Krém jednoduše vyrobím tak, že vyšlehám smetanu elektrickým šlehačem “do tuha” a nakonec spojím s tvarohem. Trošku osladím. Krém samozřejmě můžete připravit i v jiné verzi a místo šlehačky zvolit zakysanou smetanu.
> ☝️Preferujete nekynuté lívance? Zkuste třeba tyto lívance ze sýra cottage, které můžete připravit také v bezlepkové verzi.👍
Ať se vám lívance povedou!