Lorelay, Emilia F1, Previa F1, Misano F1 … Zní to jako názvy drahých “sporťáků”, jedná se ale o druhy listových špenátů.
Ať už vyberete jakýkoliv, nemůžete udělat chybu. Já jsem pro tento recept zvolila druh s většími tmavě zelenými masitými listy 🙂
Budete potřebovat
Čerstvé špenátové listy ( na 4 porce 500 g)
Čerstvý sýr Ricotta ( na 4 porce 1 bal. 250 g)
Trochu smetany na podlití
Lahůdkovou cibulku dle chuti
3 až 4 stroužky česneku
Olivový olej nebo máslo Ghí
Sůl, pepř
Postup
Čerstvé špenátové listy omyjte, v případě potřeby je můžete překrájet. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu tuku, krátce orestujte cibulku včetně natě a přihoďte špenátové listy. Lehce osolte a jemně občas promíchejte. Listy začnou vadnout a začnou se samy dusit ve vlastní vodě. Trvá to pár minut.
Teď už jen zakápněte trochou smetany, přidejte prolisovaný česnek, ricottu, pepř a vše spojte dohromady. Hotovo. Ihned podávejte.
Špenát může sloužit jako příloha nebo jako hlavní jídlo, kdy jej doplníte třeba o brambory.
Brambory na fotce jsem dělala v papiňáku jen s trochou vody, kmínem a máslem Ghí. Zachovají si tak více živin i chuti.
Špenát nemusí znamenat tmavě zelený protlak přiložený k vepřovému a knedlíkům. Špenát je úžasná výživná zelenina, která může být základem mnoha rychlých, zdravých a jednoduchých receptů.