Dhal z velkozrnné hnědé čočky a rajčat s indickým chlebem Naan

Dhal je velmi vděčný, jednoduchý a chutný způsob, jak do jídelníčku zařadit luštěniny a zeleninu. Začněte třeba s čočkou a rajčaty.

Dhal je tradiční indická luštěninová směs husté kašovité konzistence, která se nejčastěji připravuje z půlených a loupaných luštěnin, které vynikají dobrou stravitelností a krátkou dobou přípravy. Sehnat můžete běžně půlené mungo nebo také oblíbenou červenou čočku.

Já jsem se ale rozhodla připravit jídlo ve stylu dhálu z klasické velkozrnné čočky. Než jsem šla spát, tak jsem ji namočila do vody a druhý den uvařila ve vodě do měkka. Pak už byla její příprava spolu s rajčaty rychlou záležitostí. Pokud si čočky tímto způsobem předvaříte o něco více, můžete si část nechat do salátu nebo pomazánky 🙂

V porovnání s použitím červené čočky mi u této varianty s použitím velkozrnné hnědé čočky vyhovuje zachovaná struktura základní suroviny.

Na 2 – 3 porce budete potřebovat

  • 150 g suché čočky ( předem jsem ji uvařila, použila jsem klasickou hnědou velkozrnnou )
  • 300 g čerstvých rajčat (klasické velké masité)
  • 1 cibuli ( já jsem ji vynechala )
  • cca 0,5 litru vývaru nebo vody
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Přepuštěné máslo
  • 1 lžičku na jemno nasekaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 vrchovatou lžíci rajčatové pasty (hustý protlak, kupuji ve skleničce nebo v tubě )
  • Směs koření Garam masala ( obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, fenyklový a bobkový list atd.)
  • Dle chuti nasekaná hladkolistá petržel nebo zelený koriandr.
  • K podávání indický chleba Naan (lze si doma vyrobit i koupit) nebo rýži.

Postup

  1. Klasickou velkozrnnou čočku si předem uvařte, pokud použijete loupanou půlenou, tak nemusíte. Můžete ji však před vařením na chvíli namočit, i když to u tohoto typu není nutné.
  2. Na nepřilnavé pánvi orestujte na másle Ghí cibuli. Přidejte čočku, rajčata, ochuťte kořením, zalijte vodou nebo vývarem a nechte asi 10 minut společně provařit.
  3. Pak přidejte lžičku nasekaného čerstvého zázvoru, česnek, rajčatovou pastu a opět provařte.
  4. Pokud vám konzistence vyhovuje, nechte to tak. Já jsem z pánve do misky odebrala 1 naběračku směsi, rozmixovala ji do hladka a vlila zpět. Takto jsem vytvořila krémovou konzistenci a zachovala zrnka čočky.

Nejde na tom nic zkazit, je to tak jednoduché a tak výborné 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...