Různé knedlíčky do polévky jsou velmi snadnou záležitostí, když už je máte v oku a dokážete odhadnout jejich správnou konzistenci. Někdy totiž mohou být tuhé, suché, nebo se naopak rozpadat.
Toto je jedna z mých vyzkoušených variant, která funguje 🙂
Potřebujete
- 200 g uvařeného kuřecího masa z vývaru
- 1 vejce
- 50 g kukuřičné strouhanky ( lze zvolit i jiný druh “suché směsi”)
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 lžic tekutiny (vývar nebo mléko)
- Sůl
- Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
Postup
- Nejdříve si klasicky vyrobím kuřecí vývar. Pak vezmu 200 g uvařeného masa a rozsekám ho v robotu na jemno.
- Na drobno nasekané či namleté maso smíchám se všemi ostatními ingrediencemi a vytvořím hustou kompaktní hmotu. Hmotu je třeba chvíli míchat a nechat odležet, aby se vše dobře propojilo.
- Lžičkou vždy odeberu kousek směsi a naolejovanýma rukama vytvořím kuličky. Vyšlo mi jich 23.
- Zatímco dělám kuličky, dám si do vývaru vařit kousky mrkve. Mrkev nevařím spolu s masem, mám ráda, když zůstane pevná. Když je vývar hotový, dám do něj na závěr zavařit knedlíčky. Pokud je děláte poprvé, doporučuji vyzkoušet zavařit je ve vodě, abyste otestovali jejich konzistenci a vyhnuli se tomu, že ve vývaru udělají to, co nemají.
- Knedlíčky vařím 5 minut a hotovo. Každou porci na talíři dozdobím nějakou zelení.
TIP
Knedlíčky lze ochutit různě. V některých receptech se objevuje lžíce parmezánu, špetka kurkumy, jinde stroužek česneku či sušená zelenina do polévky.
Další variantou jsou bezmasové klasické domácí knedlíčky do polévky , které lze udělat i ze špaldové krupice.
Není nad vynikající hřejivou polévku, která díky domácím knedlíčkům i pěkně vypadá 🙂