Domácí šunková pěna

Stačí rozmixovat pár ingrediencí, které možná stejně máte doma a výsledkem je rychlá a lahodná pomazánka.

Když jsem zas přemýšlela nad tím, co já těm dětem namažu na chleba, aby to nebylo pořád dokola, tak mě napadla šunková pěna. Měla fakt úspěch. Stojí za to vyzkoušet 🙂 Šunkovou pěnu či pomazánku lze vyrobit z různých ingrediencí. Mně se nechtělo dávat větší množství másla či sladkou smetanu, proto jsem zvolila následující kombinace.

Budete potřebovat

Množství na 1 mističku pomazánky

  • 100g kvalitní šunky (dala jsem šunku z krůtích prs, 96% masa)
  • 2 lžíce másla (je to asi 40g)
  • 1 kelímek či jednu kostičku žervé
  • 2 lžíce zakysané smetany (na doladění konzistence, možno i bílý jogurt)

Postup

  1. Šunku nakrájejte na jemno a pak pomocí sekáčku či tyčového mixéru rozmixujte spolu s máslem a žervé na kaši.
  2. Přidejte asi 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, až dosáhnete žádoucí konzistence.

Mažte na pečivo, knackebroty nebo křupací chlebíky.

TIP

  • Pokud budete pomazánku mazat na pečivo doma, můžete ji udělat lehčí, řidší. Pokud byste ji chtěli připravit třeba dětem na svačinu jako sendvič, určitě ji udělejte tužší, aby vevnitř dobře držela. Samozřejmostí je pak přiložit nejakou zeleninu.
  • Tuto šunkovou pěnu můžete nachystat i jako pohoštění pro děti. Stačí ji přendat do mističky a na talíř k ní přiložit kukuřičné křupky či zeleninové tyčinky, které si pak děti mohou do pomazánky namáčet.

Do receptu jsem nezapomněla připsat sůl, žádnou jsem tam nedala. Jak šunka, tak žervé nějakou sůl obsahuje a to bohatě stačí.

Když šunkovou pěnu, tak jedině tu domácí. Ta kupovaná obsahuje většinou kromě vepřového sádla, cukru a dalších “éček” i červené barvivo Košenilu, které je považováno za rizikové. No proto je ta kupovaná šunková pěna tak hezky růžová. O co ale jde? O barvu nebo o zdraví?

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...