Recept pochází z Itálie. Tradičně se frittata připravuje jen na pánvi, uznávaná je ale i verze z trouby. Verze z trouby je zcela stress – free, protože nevyžaduje žádné hlídání pánve a stepování u plotny.
Na 4 porce potřebujete
- 8 vajec
- 250 g žampionů (bílé, krémové)
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 80 g nastrouhaného vyzrálého sýra (
- 4 lžíce smetany (může být i rostlinná)
- Olivový nebo avokádový olej
- Na dochucení sůl, pepř, může být i nasekaná lahůdková cibulka
Postup
- Žampiony oloupu, nakrájím na plátky a krátce orestuji na oleji na nepřilnavé pánvi. Ke konci k nim přidám baby špenát a jen ho nechám “zavadnout”. Tuto směs přendám do jiné misky.
- V jiné míse zase našlehám vejce, zjemním trochou smetany, někdy dám třeba i Ricottu. Ochutím solí, pepřem a přidám nastrouhaný tučnější sýr typu Old Gouda nebo Grana padano (Né nízkotučný Eidam )
- Tuto vaječnou směs vliju do pánve, počkám minutu a nahoru rozprostřu špenát se žampiony. Pánev pak rovnou dám do rozehřáté trouby na 175 stupňů a peču asi 15 minut.
TIPY
- Pánev samozřejmě nesmí mít plastovou rukojeť, musí být vhodná do trouby.
- Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, nebo frittatu jednoduše nechcete péct v pánvi, můžete vaječnou směs rovnou nalít do nějaké formy vyložené pečícím papírem, jak jsem to udělala já, a navrch už pak jen dát směs z hub a špenátu.
Jednoduchá příprava a vždy skvělý výsledek 🙂