Toto je moje verze a můj oblíbený poměr surovin. Většinou ale polévky podobného typu připravuji “od oka”.
Při výběru surovin je dobré dopracovat se k zelí, které vyhovuje… Mně vyhovuje více drobné, které není tuhé.
Nedoporučuje se vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada babiček 🙂
Potřebujete
- 500 g kysaného zelí
- 500 g brambor
- 200 g uzeného masa co nejvyšší kvality
- 2 litry vody
- 2 cibule
- Něco na zahuštění ( tučná verze jíška, odlehčená verze např. rýžová mouka s vodou)
- Na dochucení sůl, červená paprika, kmín, bobkový list, nové koření)
- Smetana na zjemnění ( může být klasická, zakysaná nebo rostlinná)
Postup
- Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli, až zesklovatí, přidám na kostičky nakrájené uzené maso. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
- Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale tuhé.
- Do polévky vložím “drobné” pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
- Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Smetana může klasická třeba ve farmářské kvalitě nebo různé rostlinné verze)
Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, ale vždycky dobrá 🙂