Je to raz dva hotové, tak jdeme nato 🙂
Na hummus budete potřebovat
- 1 konzervu cizrny (asi 400 g, nebo si ji uvařte sami)
- 1 lžíci sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce olivového oleje extra virgine
- Ledovou vodu ( pár lžic dle toho, jakou konzistenci chcete)
- Šťávu z půlky velkého citronu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- K servírování špalíčky mrkve, kedlubny a papriky (co je pevné a neteče)
Tento základ si pak můžete (ale nemusíte) ochutit, jak vám vyhovuje. Já si do hummusu dávám nadrcený římský kmín, někdy černé olivy, jindy trochu chilli či koriandr …
Postup
- Cizrnu z konzervy či uvařenou cizrnu dám do vyšší nádoby a rozmixuji. Postupně přidám sezamovou pastu, olej, citronovou šťávu, 2 lžíce vody a ochutím solí a pepřem.
- Vše mixuji do hladka a dle konzistence a chuti přidám citronovou šťávu nebo vodu.
- Pokud chci, ochutím hummus v průběhu mixování dalšími ingrediencemi. Vždy vyberu jednu. Nejčastěji římský kmín, jindy čerstvý koriandr, někdy česnek …
- Hummus přendám do nádobky s víčkem a nechám v lednici vychladit.
Hummus také můžete použít jako mazadlo do tortilly nebo pita chleba, nebo si ho sníst se špalíčky čerstvé zeleniny.
Když se mi povede připravit si na cestu takovou svačinku, je to paráda. Nejen, že je chuťově úžasná, zabraní ale také nakupování zbytečných nezdravých věcí, když přijde hlad…