Mrkvové placičky lze samozřejmě připravit na mnoho způsobů, já jsem si zvykla připravovat je jednoduše. Takhle fungují, takhle mi chutnají i vyhovují 🙂
Budete potřebovat
Na 6 placiček
- 2 mrkve
- 2 vejce
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- Sůl, pepř, případně hrst nasekaných čerstvých bylinek
- Půl lžičky oblíbeného koření (na zeleninu, kari, kurkuma atd.)
- Tuk na opečení placiček ( použila jsem kokosový olej)
Na tzatziky
- Salátovou okurku
- Malý kelímek hustého řeckého jogurtu
- kopr, sůl, pepř
- česnek (vynechávám, pokud beru tzatziky s bebou a preferuji neutrální chuť)
Postup
- Mrkev nastrouhám na hrubo, smíchám s vejci, vločkami, ochuťím a nechám odležet alespoň 10 minut. Vločky se musí dostatečně nasáknout a změknout, placičky pak budou skvěle držet pohromadě 🙂
- Mezitím si připravím tzatziky. Okurku na strouhám na jemno, posolím a nechám vykapat přes sítko. Pak ji ještě promačkám, abych z ní dostala co nejvíce vody. Smíchám ji s hustým jogurtem, dochutím a dám vychladit.
- Na nepřilnavé pánvi rozpustím trochu kokosového tuku a opékám placičky z obou stran do zlatova. Odkládám je na papírovou utěrku.
Praktické TIPY
- Pokud byste placiček dělali více, nebo pokud chcete, můžete je upéct v troubě na pečícím papíru potřeným olejem
- Pokud si tzatziky chcete vzít do krabičky s sebou, udělejte ho hustší, s menším množstvím jogurtu. Eliminujete tak riziko, že na vás něco ukápne 🙂
Placičky jsou výborné teplé i studené. Doma je můžete podávat třeba se šťouchanými bramborami jako hlavní jídlo, nebo je zakrabičkovat do práce či kamkoliv na cestu. Vhodný dip či tzatziky jim dodají šmrnc.