Krémové rizoto s parmezánem

Když se spojí krémová máslová chuť s parmezánem a tou správnou rýží připravenou "al dente", zjistíte, že v jednoduchosti jídel je krása.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V české kuchyni si mnozí pod pojmem rizoto vybaví především rýži s hráškem a kostičkami mrkve, v tom zamíchané maso, navrchu posypané eidamem a pro doladění chuti kyselou okurku k tomu 🙂

Rizoto se dá ale udělat úplně jinak. Jednoduše, tzv. po italsku 🙂 Variant italského “risotta” je mnoho. Můžete do něj zakomponovat dýni, šafrán, špenát, houby, ale i mořské plody. Princip přípravy je vždy stejný.

Zásadní je vybrat správný typ rýže. Obecně se dá říci, že nejvhodnější je kulatozrnná rýže. Konkrétně je to buď rýže Carnaroli nebo Arborio. Někteří výrobci rovnou na obal napíšou “risotto”.

Na 2 větší porce budete potřebovat

  • 200 g rýže vhodné na risotto (Arborio)
  • 1 šalotku ( někdy dám lahůdkovou cibulku)
  • 1 větší lžíci másla
  • 70 ml bílého vína ( někdy dělám bez vína)
  • hrst celeru nakrájeného na malé kostičky
  • 700 ml horkého zeleninového vývaru
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Z připravené lžíce másla vhoďte polovinu do pánve a krátce orestujte šalotku spolu s kostičkami celeru. Vsypte suchou rýži a promíchejte. Vlijte bílé víno a nechte ho vsáknout do rýže.
  2. Teď začněte postupně po naběračkách přidávat vývar. Přidejte naběračku vývaru, velmi jemně promíchejte a nechte vstřebat. Jakmile rýže do sebe vývar vsákla, přidejte další naběračku. Tento proces opakujte, dokud není rýže uvařená al dente. Celkově to trvá asi 20 minut.
  3. Odstavte hrnec a do horké rýže na závěr vmíchejte parmezán a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Já si porci zdobím pár hoblinkami sýra a petrželkou.

Hotovo, můžete podávat lahodné krémové rizoto bez rozvařené rýže. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky