Recept

Krůtí kuličky s červenou řepou pečené v troubě + pečené batáty + okurková raita

Připravte si krůtí maso v podobě, která vás nadchne nejen jednoduchostí přípravy, ale také šťavnatostí a barvou. Stačí jednoduchý trik s červenou řepou a ze suchého krůtího masa je rázem pozoruhodná delikatesa. Kuličky jsou perfektní s pečenými batáty a svěží okurkovou raitou.

Tento recept je další ze série “SKINNY” receptů. Jejich cílem je ukázat, že cesta k vysněné postavě nevede přes hladovění, ale přes plný talíř barevného sytého a výživného jídla bohatého na vlákninu.

 Ingredience na 1 plech kuliček

  • 400 g mletého krůtího masa (ideálně stehenní)
  • 200 g syrové červené řepy
  • 2 větší cibule (bílá nebo červená)
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej nebo Ghí na orestování cibule

Dále k tomu

  • Batáty + olej + koření
  • Zelené fazolky nebo brokolice krátce připravené nad párou
  • Na okurkovou raitu – na hrubo nastrouhaná okurka, hustý bílý jogurt, citronová šťáva, dle chuti může být čerstvá máta a pepř
  • Olivový olej
  • Hrst listového salátu – např. polníček, rukola

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si orestujte do zlatova na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím škrabkou oloupejte řepu a nastrouhejte ji na jemno. Pokud nechcete mít červenou ruku, použijte rukavici nebo sáček.

  2. Smíchejte dohromady maso, cibulku, řepu. Osolte a opepřete. Pokud máte čas, dejte směs na chvíli vychladit do lednice či mrazáku. Kuličky půjdou lépe tvarovat. Vyskládejte je na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 190 stupňů asi 25 minut.

  3. Pokud jste zvyklí péct více plechů najednou, šoupněte do trouby také plech s kostičkami batátů. Stačí je jen trochu okořenit a promnout s olivovým olejem.

  4. Talíř doplňte o další zeleninu. Barevnost perfektně doplní nad párou připravené zelené fazolky nebo brokolice. Další mikronutrienty zase dodá zelený listový salát. Vynikající je polníček zakápnutý panenským olivovým olejem.

  5. O další chuťový zážitek se postará okurková raita, kterou připravíte raz dva. Okurku nastrouhejte na hrubo, lehce vymačkejte a smíchejte s hustým jogurtem. Dolaďte citronovou šťávou, solí. Můžete také v indickém duchu přidat čerstvou mátu. Hotovo!

TIP č. 1

Co když uděláte plný plech kuliček, každý však bude chtít jinou přílohu? Porci opečených batátů si můžete připravit jen pro sebe jednoduše na pánvi. Menší kostičky batátů pozvolna opékejte na trošce Ghí másla do změknutí. I když batáty působí velmi tvrdě, jsou hotové rychleji než brambory. Na závěr je v pánvi můžete dochutit solí nebo oblíbeným kořením na zeleninu. Extra zářivou barvu jim dodá špetka kurkumy, štiplavost zase zajistíte chilli vločkami.

TIP č. 2

Červenou řepu je praktické strouhat tak, že si na ruku navléknete gumovou rukavici nebo nějaký pytlík. Řepa opravdu velmi barví a vyhnete se tak fialovým rukám a jejich následnému drhnutí.🙂

Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.

> ☝️Další nápad na využití červené řepy? Doporučuji testnout tento salát s pečenou řepou, belugou a mini mozzarellou.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...