Cuketu má mnoho lidí zažitou jako zeleninu určenou k tepelné úpravě. Mezi nejtradičnější recepty patří krémová cuketová polévka, grilovaná cuketa nebo pečené plněné cukety.
Cuketa je ale výborná i syrová. Nejlepší jsou menší, zářivě zelené plody, které jsou hezky křupavé. Syrovou cuketu je možné nastrouhat do salátu, hodí se ale i do pomazánek jako skvělý zdroj vlákniny a svěží chuti.
Ingredience
- 1 makrela ve vlastní šťávě ( balení 240 g)
- 200 g na jemno nastrouhaná cuketa (pak se vymačká voda)
- 100 g čerstvého smetanového sýra (použila jsem “kostku” v alobalu)
- 1 menší červená cibule
- Na dochucení sůl, pepř (může být i trošku hořčice nebo citronové šťávy)
- cibulková nať nebo zelené bylinky na ozdobu
Postup
- Cuketu nastrouhám na jemno. Dám ji do sítka, pod sítko misku a pomocí lžíce z cukety vymačkám vodu. Je možné daá cuketu také do plátýnka či kapesníku.
- Z makrely vyleji vodu a rozmačkám ji vidličkou. Smíchám se smetanovým sýrem a důkladně do hladka propojím.
- Teď už jen vmíchám cuketu, na drobno nakrájenou cibuli. Ochutím. Hotovo!
> ☝️Máte li rádi kombinaci rybiček a cibule, rozhodně vyzkoušejte také tuto sardinkovou pomazánku s cibulí a sušenými nakládanými rajčaty.🐭
Tato pomazánka je výborná na čerstvém žitném chlebu ozdobená cibulkovou natí.👍