Rozpůlené papriky jsou vlastně mističky, které si vyloženě říkají o to, aby byly naplněny něčím dobrým. Co třeba kuskus s výrazným sýrem a olivami? To se bude paprice líbit :)
Zeleninu je dobré jíst čerstvou, ale také tepelně upravenou. Může to být z důvodu chuťových preferencí a rozmanitosti, ale také z důvodu lepší stravitelnosti.
Do papriky vždy dávám ingredience podle toho, zda chci, aby jídlo obsahovalo více bílkovin nebo sacharidů, zda ho dělám pro sebe nebo i pro děti …
Papriky lze velmi chutně připravit i ve veganské verzi, kdy jako náplň může posloužit tempeh nebo žampiony.
Budete potřebovat
Červené papriky
Kuskus
Vývar na zalití kuskusu
Gorgonzola (italský plísňový sýr)
Grana Padano
Olivy (zelené i černé)
Olivový olej
Postup
Připravte si kuskus. Na 3 porce bude stačit půl šálku. Kuskus zalijte vývarem, můžete přidat na jemno nasekané zelené bylinky a nechte 10 minut nabobtnat. Připravuje se vždy v poměru 1:2. 1 díl kuskusu a 2 díly vody. Velmi snadné…
Papriky rozřízněte podélně, nožíkem odstraňte část se semínky a rozložte je do lehce naolejpvané zapékací mísy nebo misky. Velikost zvolte podle počtu porcí. Důležité je, aby papriky nebyly našikmo, nevyteče z ních pak sýr.
Do každé papriky dejte lžíci kuskusu a na něj rozložte kousky sýra a olivy. Nemáte co zkazit. Je celkem jedno, zda dáte více kuskusu nebo sýra.
Povrch ještě můžete posypat sýrem grana padano, aby vznikl křupavý povrch a už to jen stačí zapéct na 190 stupňů po dobu asi 30 minut. Někdy nechávám déle,podle toho, jak moc upečené papriky chci a s jakým sýrem je peču.