Strouhání do polévky z pohankové mouky – rychlá bezlepková zavářka jen ze 2 ingrediencí

Nemáte nudle do polévky? Není čas vyrábět knedlíčky? Bude vám stačit vejce, pohanková mouka a struhadlo. Během chvíle máte v polévce skvělou domácí zavářku.

Tuto jednoduchou zavářku jsem začala dělat, když jsem potřebovala vyrobit něco domácího bezlepkového do vývaru či jakékoliv zeleninové polévky.

Stálo mě to několik pokusů, než jsem dostala “do ruky” ten správný postup. Ze své zkušenosti mohu říct, že nezáleží na přesných gramech použité mouky, ale na konzistenci té “homole”, kterou budete strouhat.🙂

 Ingredience

  • 1 vejce
  • Jemně mletá pohanková mouka (asi 130 g nebo dle potřeby)

 Postup

  1. Do větší mísy rozklepnu vejce a postupně ho začnu promíchávat s moukou. Začne vznikat tuhé těsto, které pak rukou začnu zpracovávat a dle potřeby přidávám mouku.
  2. Vzniklá “homole” nebo koule musí být docela tuhá, podobně jako když se snažíte zpracovat ztuhlejší modelínu.
  3. Hmotu strouhám na hrubém struhadle. Nejdříve si vše nastrouhám a teprve pak vložím do vroucí polévky. Naše babičky to dělaly tak, že “syrové” strouhání rozprostřely na tác či prkýnko a nechaly před vařením chvilinku proschnout.
  4. Strouhání nasypu do vroucí polévky a provařím asi 4 minuty. Hotovo!

> ☝️Příště zase pro změnu můžete vyzkoušet krůtí knedlíčky do vývaru.🙂

Ať se vám domácí polévky povedou!🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...