Když se řekne špenát, převážná většina lidí si ho spíše vybaví jako klasickou zeleninovou přílohu k bramborovým knedlíkům a masu. Špenát ale umí být mnohem víc.
V sezóně je samozřejmě nejlepší kupovat čerstvý listový špenát, ze kterého máte velmi snadno výbornou polévku, když ho necháte krátce zavadnout ve vroucí vodě a následně ho ochutíte, je z něj výborná zdravá příloha třeba k bramborám a rybě. Důležité je pamatovat na to, že nemá rád dlouhou tepelnou úpravu.
Syrový špenát má své využití i ve studené kuchyni. Lze jej přidat do salátů nebo jím proložit sendvič. Jeho nevýraznou a jemnou chuť snadno vyrovnáte vhodným dresingem nebo pomazánkou.
na 4 porce polévky budete potřebovat
- 500 g listového špenátu (čerstvý, lze i mražený, jen je třeba uzpůsobit postup)
- 1 cibuli
- Olivový olej (nebo máslo ghí)
- cca 3/4 litru vývaru
- 4 lžíce obilných vloček (mohou být ovesné, bezlepkové vločky z quinoi)
- Na dochucení sůl, pepř, půl lžičky kurkumy
- 100 ml smetany na zjemnění
Postup
- Na oleji si zpěňte cibuli, může být i šalotka. Přidejte 4 lžíce vloček, nakrájený stroužek česneku, kurkumu a zalijte vývarem.
- Povařte 2 minuty, přihoďte listy špenátu a nechte je zavadnout. Po chvíli rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou. Konzistenci polévky dolaďte dle potřeby.
- Na talíři polévku obohaťte ještě o na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky a opečené chlebové krutony.
TIP
- Místo vloček lze ke špenátu přidat 2 střední nastrouhané brambory, které polévku také přirozeně zahustí.
- Pokud si polévku chystáte k večeři a má mít dietní charakter, sladkou smetanu nahraďte nízkotučnou zakysanou smetanou.
- Pokud slouží polévka jen jako první chod před hlavním jídlem, udělejte ji spíše lehčí. Pokud chcete, aby poskytla komplexní zdroj živin, doplňte ji o bílkovinu. Do krémové špenátové polévky se výborně hodí kousky opečeného lososa nebo zastřené vejce, případně kostičky krátce orestovaného tempehu.