Když byly děti malé, cuketovou omáčku jsem kvůli nim mixovala do hladka. Teď už ji dělám jinak. Cuketu nastrouhám na jemno, nic nemixuji a na talíři těstoviny ještě doplňuji o kousky opečené šunky nebo pancetty a doladím vyzrálým sýrem. Dohromady skvělé!
Ingredience (cca 4 porce)
- Těstoviny fusilli (druh dle vašeho stylu, na fotce jsou bezlepkové)
- 3 střední tvrdší cukety (strouhám na jemno)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej nebo máslo Ghí
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
- Na dochucení sůl, pepř, sypký zeleninový bujón nebo sušené bylinky dle chuti
- Schwarzwaldská šunka
- Tvrdý vyzrálý sýr (Grana padano, Gran Moravia, Parmezán atd.)
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno, cukety omyju a nastrouhám na jemno.
- Zatímco chystám omáčku, dám vařit těstoviny do vroucí osolené vody. Těstoviny musí zůstat pevné na skus, aby se daly dobře promíchat s omáčkou a nerozpadly se.
- V pánvi nechám na olivovém oleji nebo másle Ghí zesklovatět cibuli, přidám prolisovaný stroužek česneku, promíchám a hned přidám nastrouhanou cuketu. Ochutím. Cuketu na pánvi nedusím pod pokličkou, ale spíše restuji. Postupně se zbaví vody. Stačí 5 minut nebo podle situace v pánvi.🙂
- Odstavím z plotny a vmíchám zakysanou smetanu tak, aby vznikla hustá cuketová omáčka.
TIP
Místo zakysané smetany můžete cuketu zjemnit hustou rostlinnou smetanou nebo ji promíchat s ricottou.
> ☝️Další cuketový recept? Doporučuji vyzkoušet cuketu zapečenou se žampiony a sýrem.🙂
Ať se vám recepty povedou!