Výborný tvarohový závin s jablky

Osvědčené těsto na závin, které se hodí jak k ovocným, tvarohovým, ořechovým, ale i slaným náplním. Teď se ale držme té největší klasiky. Jablečné... 😇

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Záviny obecně patří mezi mé nejoblíbenější moučníky. Neobsahují totiž zbytečné množství cukru a jsou báječně šťavnaté. Dříve se mi ale snaha “udělat zdravé těsto” kolikrát nevyplatila. Závin byl občas tuhý, jindy zase gumový. Né, že by byl výsledek tak špatný, nebylo to ale ono… Tato verze tvarohového těsta na závin je prověřená, výborná a univerzálně použitelná. 👍🙂

 Ingredience na 1 velký závin

Na těsto

  • 200 g hladké mouky (lze kombinovat druhy, já jsem dala hladkou špaldovou)
  • 125 g tvarohu (funguje s jakýmkoliv tvarohem, dala jsem polotučný vaničkový)
  • 125 g povoleného másla

Na náplň

  • 750 g jablek (oloupaná, na hrubo nastrouhaná nebo na drobno posekaná)
  • Dle chuti skořice ( asi 1 lžička)
  • Něco na doslazení jablek (množství dle typu a kyselosti jablek, já jsem dala asi 2 lžíce březového sladidla)
  • 2 vrchovaté lžíce mletého lněného semínka (krásně jablka spojí a natáhnou přebytečnou vlhkost)

 Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do fólie a nechám alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si připravím jablečnou náplň.
  2. Náplň do závinu snese mnoho kreativity a nejlepší je přizpůsobit ji nutričním preferencím. Já jsem teď zvolila na hrubo nastrouhaná jablka lehce doslazená březovým cukrem s nízkým glykemickým indexem a ochucená skořicí. Vodu s jablek jsem stáhla mletým lněným semínkem, které navíc náplň obohatí o další živiny. Do náplně se také případně hodí pár kapek citronové šťávy.
  3. A už jdeme na těsto. Těsto vyválím na pomoučené ploše na na tenkou placku. Na ni doprostřed nanesu náplň a zavinu. Přehnu nejdříve z jedné, pak z druhé strany a spojím okraje. Závin potřu žloutkem rozšlehaným s pakou oleje a špetkou soli. Párkrát propíchnu vidličkou.
  4. Přendám na plech. Já na něj dávám pečící papír. Kdo má ale dobrý nepřilnavý plech, nemusí papír dávat. Peču dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Tento závin je vynikající také v kombinaci s mákem a hruškami! Nebo s mákem a s višněmi. Nebo s tvarohem a jahodami. No zkuste. 🙂Mňam! 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky