Ingredience na 2 porce
- 4 vejce
- 60 g čerstvého syrovátkového sýru Ricotta
- 40 g tvrdého vyzrálého sýru typu Grana padano nebo Parmezán
- 2 větší hrsti rukoly
- Pepř, sůl, může být na špičku lžičky kurkuma
Postup
- Vejce vyšlehám, pak přidám ricottu, tvrdý sýr nastrouhaný na jemno.
- Opepřím, pokud je třeba lehce osolím a doladím kurkumou. Na závěr vmíchám omytou a nasekanou rukolu.
- Plech na muffiny vyložím papírovými košíčky. Volím ty s vyšším okrajem určené na muffiny. Každý košíček naplním do 3/4 směsí.
- Peču na 190 stupňů asi 20 minut.
> A zde je varianta pro ty, kteří mají rádi kombinaci šunky a vajec. Tyto vaječné muffiny s výraznou schwarzwaldskou šunkou a zelenou petrželkou také stojí za vyzkoušení.
TIP
Do vaječné směsi můžete zakomponovat i další ingredience dle chuti. Výborná je třeba krátce orestovaná červená paprika či jarní cibulka nebo krátce orestované čerstvé žampiony.
Muffiny se hodí také ve chvíli, kdy chcete připravit snídani pro více lidí. Umícháte směs, nalijete do formiček a už se o nic nestaráte.
Pak už je na každém a jeho nutričních preferencích, zda si dá k vaječným muffinům celozrnné pečivo, čerstvou zeleninu nebo hrst ořechů.