Ingredience na větší misku salátu
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 1 svazek ředkviček
- 2 střední kyselé nakládané okurky
- 100 g žervé nebo tvarohu ve vaničce
- Trochu majonézy na doladění chuti a konzistence
- Citronová šťáva
- 1/2 lžičky hořčice
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky jako pažitka, petržel, řeřicha…
Postup
-
Ředkvičky očistím, omyju a nakrájím na kolečka. Okurky na kostičky.
-
V míse promíchám žervé s trochou majonézy, citronovou šťávou a hořčicí. S touto směsí promíchám ředkvičky a okurky.
-
Vejce oloupu a rozkrájím na větší kousky. Část žloutků utřu lžící na pastu. Žloutky i vejce přidám do mísy. Ochutím solí, pepřem a přidám nějaké bylinky. Hotovo!
TIP č.1
Pokud chcete salát více pikantní, můžete do něj přidat ještě na drobno nakrájenou červenou cibuli a jeden stroužek česneku.
TIP č.2
Někdy žloutky salát moc neobarví, proto občas využiju perfektní barvící schopnost kurkumy. Stačí špetka. Někdy lidé dělají chybu, že např. do pomazánky dají kurkumy moc a ta je tam pak příliš cítit. Já na kurkumu nedám dopustit a je stálicí mezi mými kořenkami. Využívám jak její léčivé účinky (dávám si ji do tzv. zlatého mléka), tak její přírodní žluť zvanou kurkumin. Důležitá je kvalita a čerstvost tohoto koření. Já jsem velmi spokojená s [Davídkovo kurkumou(https://www.korenioddavidka.cz/eshop/kurkuma#a_aid=nevim&a_bid=75e3fc7d). Při práci v kuchyni jen musím hlídat pracovní desku, aby se zbytečně neobarvila.😅
> ☝️Další nápad, jak využít vařená vejce? Doporučuji tuto Pomazánku z tresčích jater s vejci.