U tohoto receptu doporučuji držet se jednoduchosti. V některých podobných receptech se ještě objevuje sýr a to už mi přijde zbytečné. Jak avokádo, tak vejce jsou dostatečně syté a nutričně bohaté suroviny. Zasypat je v troubě vrstvou eidamu nedává smysl a komplikuje navíc stravitelnost pokrmu. Méně je více 🙂
Na 2 porce budete potřebovat
- 1 větší zralé avokádo
- 2 střední vejce co nejlepší kvality
- Čerstvě mletý pepř, sůl
- Zelené bylinky, např. pažitku, hladkolistou petržel atd.
Postup
- Avokádo rozkrojím podélně na půl. Slupku vespod seříznu, aby avokádo lépe sedělo na místě. Vyndám pecku a z každé části lžičkou ještě trochu vydlabu tak, aby vzniklo místo na vejce.
- Avokádo dám do malého pekáčku na pečící papír, do důlků vklepnu vejce. Osolím himalájskou solí v mlýnku a čerstvě namletým pepřem. Je třeba odhadnout, jak velký je důlek a jak velké je vejce, aby většina zbytečně nevytekla ven. Já jsem použila jen část bílku…
- Peču v troubě na 200 stupňů asi 17 minut. Vždy podle velikosti vejce a avokáda tak, aby vejce zůstalo vláčné.
Na talíři jsem takto zapečené avokádo doplnila o nasekané zelené bylinky, papriku a kousek domácího celozrnného chleba.