Vajíčka jsou z nutričního pohledu pozoruhodná. Poskytují jeden z nejkvalitnějších a nejkomplexnějších zdrojů bílkovin. Musí být samozřejmě čerstvá, kvalitní a připravená tak, aby si zachovala co nejvíce dobrého. Jedním z takových způsobů jsou právě vejce na tvrdo.
Vejce uvařte na tvrdo. Trvá to asi 8 minut. Zchlaďte je proudem studené vody a oloupejte. Protlačte je domísy skrz mřížku, případně nakrájejte na drobné kostičky. Někdo je strouhá…
Dle citu osolte a přidejte čerstvý smetanový sýr typu žervé, který má klasickou neutrální chuť. Množství dle toho, z kolika vajec pomazánku děláte. Na 8 vajec bych třeba dala 1 kostičku žervé ( 100g)
Přidejte na ochucení hořčici a konzistenci dolaďte majonézou. Bohatě stačí třeba 2 lžíce. Majonéza je kalorická, takže kdo s ní máte z jakéhokoliv důvodu problém, můžete ji vynechat a vajíčka spojit klidně lžící bílého řeckého jogurtu. Chuť ale bude jiná …
Do vajíčkové pomazánky můžete na závěr přidat 1 stroužek česneku. Vyndejte z něj však to srdíčko uvnitř. Je pak lépe stravitelný.
Základním principem dobré vajíčkové pomazánky je nechat hrát vajíčka hlavní roli. Jakmile to přeženete s hořčicí, solí, česnekem nebo budete vymýšlet další dochucení, přebijete lahodnou chuť žloutků.
Vajíčková pomazánka se dá namazat i někam na cestu do celozrnného sendviče, musí se ale udělat velmi tuhá a kompaktní. Pak vydrží na místě 🙂
Vejce vybírejte co nejkvalitnější. Mezi odborníky je toto stále velké téma, zda jsou podestýlková vejce zdravější než klecová vejce. Podle mě je ale rozhodně lepší koupit si vejce ze “známého zdroje”, třeba od farmáře. Když víte, že ta slepice zná denní světlo a má šanci se proběhnout trochu jako člověk….tedy slepice…, tak je to prostě lepší.
Snad jedinou nevýhodou domácích pomazánek je to, že mají lidé tendence sníst jí daleko více. Domácí je vždycky lepší, než jakákoliv kupovaná,, je třeba ale dbát na princip střídmosti a stále myslet na to, že “dobrého pomálu”
Sdílet recept myšičky na: