Když už víte, jak si připravit korpus na slaný koláč a víte, jak udělat smetanovou zálivku, máte vyhráno. Naplnit ho totiž můžete, čím vás napadne. Například kombinace brokolice a uzené šunky je jednoduchá, chutná a vyzkoušená varianta.
Připravit slaný zeleninový koláč je velmi jednoduché. Potřebujete těsto, náplň koláče a zálivku. Můžete se držet osvědčené klasiky, koláč ale snese i experimenty. Z nutričního hlediska považuji slané koláče za elegantní způsob, jak využít různé druhy zeleniny a obohatit tak jídelníček o mikroživiny a vlákninu.
Budete potřebovat
korpus na koláč:
250 g mouky (125 g hladká, 125 g jemně mletá špaldová)
125 g másla
1 vejce
sůl
25 ml vody
náplň:
krátce povařené růžičky brokolice, uzená šunka (nebo uzený losos)
smetanová zálivka:
4 vejce
1 kelímek (200ml) smetany
1 kelímek (150 g) zakysané smetany
sůl, pepř
Postup
Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus “na slepo” na 200 stupňů 15 minut.
Dno korpusu vyložte předem krátce povařenými růžičkami brokolice a zasypte kostičkami uzené šunky. Zalijte smetanovou zálivkou a pečte dalších 30 minut.
Nechte ho chvíli zchladnout, aby se dobře krájel. Chutná teplý i studený 🙂
A teď už zbývá jen odolat a nesníst daleko více, než byste měli 🙂 Je totiž skvělý!