Dezert Blondies – s hořkou čokoládou a tahini z černého sezamu

Moučník s pastou tahini

Blondies jsou konzistencí podobné známým brownies. Těsto je však světlé, bez kakaa a čokolády. Blondies jsou hutnější, vláčné. Skvěle vypadají s temným kontrastem hořké čokolády a černé sezamové pasty Tahini. Tahini dodá dezertu speciální chuť a netradiční šmrnc.

Smetanový segedín z kuřecích stehenních řízků

Segedín jaké maso použít

Hustý, smetanový a pořádně dochucený segedínský guláš ve verzi se stehenním kuřecím masem. Plný hrnec výborného sytého segedínu, ke kterému můžete zakousnout chleba, nebo si připravit karlovarské knedlíky.

Křehké ovesné koláčky s džemem

Ovesné vločky recept

Základ těchto křehkých koláčků tvoří výživné celozrnné vločky. Můžete si je tedy bez obav dopřát i jako zdravou svačinku. Skvělou chuť jim dodají vlašské ořechy, sladkost zase džem. Vydrží křehké i několik dní. Nedrobí se a vydrží cestu i v krabičce.

Vaječná omeleta na sladko – s ricottou a jahodovým rozvarem

Omeleta s ricottou

Vaječná omeleta na sladko je perfektní volbou pro ty, kteří nevyhledávají tradiční palačinky, ale mají chuť na typově podobné jídlo. K omeletě se hodí krémová ricotta, která je na rozdíl od tvarohu přirozeně sladká a skvěle ji doplní ovoce.

Šťavnatý losos v mandlové strouhance

Losos obalený v mandlích

Jedna ze skvělých úprav lososa, když máte chuť na křupavou krustičku. Žádné složité obalování, patlání a nepořádek v kuchyni. Losos je v pekáčku raz dva. Perfektní s petrželovými bramborami nebo smetanovým listovým špenátem.

Pečené žampiony s krémovou tofu náplní

Zapečené žampiony bez masa

Klobouky žampionů jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vyzkoušejte bezmasou verzi s výraznou a vláčnou náplní z tofu. Recept je jednoduchý, z dostupných surovin a připravíte ho snadno jak pro 2 lidi, tak pro velkou famílii.

Jáhlové placičky na sladko

Jáhlové placky na sladko

Jáhly jsou všestranné, praktické, výživné a chuťově příjemně nasládlé. Kromě klasiky v podobě jáhlové kaše se perfektně hodí na přípravu placiček. Když se opečou hezky do křupava a vytuní třeba hustou zakysanou smetanou a dobrým džemem, ani jedna nezbyde.

Vajíčkový salát s rajčaty a zakysanou smetanou

Vajíčkový salát recept

Další variace na skvělý vajíčkový salát, který je osvědčenou kombinací vajec uvařených na tvrdo, zralých rajčat a zakysané smetany. Vše výrazně dochucené, s křupavou bagetkou perfektní.

Vajíčkový salát s ředkvičkami

Vejce ředkvičky salát

Vajíčkový salát nemusí být jen vejce + cibule + celá sklenička majonézy. Vyzkoušejte tuto lahodnou a svěží verzi s ředkvičkami a kyselými okurkami. Tento salát dělám ráda po Velikonocích, kdy jsou doma vždy nějaká vejce na tvrdo, která je třeba využít.

Pomazánka z tresčích jater s vejci

Pomazánka s tresčími játry

Výborná a jemná pomazánka, která je skvělou kombinací extra výživných “máslových” tresčích jater a vařených vajec. Připravená raz dva, perfektní na žitném pečivu.

Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu a pečené zeleniny

Omáčka z kešu ořechů

Celý fígl tohoto jednoduchého receptu tkví v pečené zelenině, kešu a tyčovém mixéru. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování. Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci.