Dezert Blondies – s hořkou čokoládou a tahini z černého sezamu
Blondies jsou konzistencí podobné známým brownies. Těsto je však světlé, bez kakaa a čokolády. Blondies jsou hutnější, vláčné. Skvěle vypadají s temným kontrastem hořké čokolády a černé sezamové pasty Tahini. Tahini dodá dezertu speciální chuť a netradiční šmrnc.
Vynikající Šopský salát – bulharský originál
Jak udělat šopský salát skvělé autentické chuti? Je třeba připravit tu nejlepší zálivku. Ta dodá kouskům zeleniny originální chuť. S pravým balkánským sýrem nemá tento salát chybu.
Banánové lívanečky z kysaného podmáslí – slazené tmavým Agávovým sirupem
Extra vláčné lívanečky. Základ těsta tvoří zakysané podmáslí, které jim dodá speciální chuť. V každém lívanečku jsou zapečená kolečka banánu. Díky tomu jsou uvnitř hezky mazlavé a nejsou tuhé…Perfektně je dozdobí i dosladí tmavý agávový sirup, který vyniká výraznou chutí.
Smetanový segedín z kuřecích stehenních řízků
Hustý, smetanový a pořádně dochucený segedínský guláš ve verzi se stehenním kuřecím masem. Plný hrnec výborného sytého segedínu, ke kterému můžete zakousnout chleba, nebo si připravit karlovarské knedlíky.
Tempeh v krémové žampionové omáčce + rýžové těstoviny
Rychlé jídlo bez masa, které máte hotové do 15 minut. Tempeh i žampiony jsou hotové razdva…Chuťově výrazná a krémová omáčka se perfektně hodí k rýžovým těstovinám. Recept je bez mouky, takže i přirozeně bezlepkový.
Křehké ovesné koláčky s džemem
Základ těchto křehkých koláčků tvoří výživné celozrnné vločky. Můžete si je tedy bez obav dopřát i jako zdravou svačinku. Skvělou chuť jim dodají vlašské ořechy, sladkost zase džem. Vydrží křehké i několik dní. Nedrobí se a vydrží cestu i v krabičce.
Smetanový listový špenát – osvědčená úprava, z mraženého listového špenátu
Jednoduchý, snadný a rychlý postup úpravy mraženého listového špenátu + tip na dochucení. Akorát hustý, krémový. Hodí se jako tradiční příloha nebo jako součást moderních “vege” talířů.
Vaječná omeleta na sladko – s ricottou a jahodovým rozvarem
Vaječná omeleta na sladko je perfektní volbou pro ty, kteří nevyhledávají tradiční palačinky, ale mají chuť na typově podobné jídlo. K omeletě se hodí krémová ricotta, která je na rozdíl od tvarohu přirozeně sladká a skvěle ji doplní ovoce.
Šťavnatý losos v mandlové strouhance
Jedna ze skvělých úprav lososa, když máte chuť na křupavou krustičku. Žádné složité obalování, patlání a nepořádek v kuchyni. Losos je v pekáčku raz dva. Perfektní s petrželovými bramborami nebo smetanovým listovým špenátem.
Květákový mozeček – osvědčený postup + dochucení
Rychlé a jednoduché bezmasé jídlo, které známe všichni. Kolik květáku a kolik vajec, aby byl výsledek sytý a dostatečně vláčný? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi s fíglem.
Pečené žampiony s krémovou tofu náplní
Klobouky žampionů jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vyzkoušejte bezmasou verzi s výraznou a vláčnou náplní z tofu. Recept je jednoduchý, z dostupných surovin a připravíte ho snadno jak pro 2 lidi, tak pro velkou famílii.
Jáhlové placičky na sladko
Jáhly jsou všestranné, praktické, výživné a chuťově příjemně nasládlé. Kromě klasiky v podobě jáhlové kaše se perfektně hodí na přípravu placiček. Když se opečou hezky do křupava a vytuní třeba hustou zakysanou smetanou a dobrým džemem, ani jedna nezbyde.
Majonéza z vařených vajec – výborná do pomazánek a těstovinových salátů
Ideální recept pro všechny, kterým nevyhovuje příprava domácí majonézy ze syrových vajec nebo s velkým množstvím oleje. Díky vařeným vejcím se tato majonéza vždy povede a je zdrojem bílkovin. Můžete ji dát do pomazánek, nebo různých bramborových či těstovinových salátů.
Vajíčkový salát s rajčaty a zakysanou smetanou
Další variace na skvělý vajíčkový salát, který je osvědčenou kombinací vajec uvařených na tvrdo, zralých rajčat a zakysané smetany. Vše výrazně dochucené, s křupavou bagetkou perfektní.
Vajíčkový salát s ředkvičkami
Vajíčkový salát nemusí být jen vejce + cibule + celá sklenička majonézy. Vyzkoušejte tuto lahodnou a svěží verzi s ředkvičkami a kyselými okurkami. Tento salát dělám ráda po Velikonocích, kdy jsou doma vždy nějaká vejce na tvrdo, která je třeba využít.
Pomazánka z tresčích jater s vejci
Výborná a jemná pomazánka, která je skvělou kombinací extra výživných “máslových” tresčích jater a vařených vajec. Připravená raz dva, perfektní na žitném pečivu.
Velikonoční mazanec – osvědčený recept, jiný už nedělám
Vymazlený a osvědčený recept na velikonoční mazanec. Vláčný, voňavý…Z těsta můžete udělat 1 větší bochánek či 2 malinké, nebo ho jednoduše zaplést. Vypadá pak slavnostně.
Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu a pečené zeleniny
Celý fígl tohoto jednoduchého receptu tkví v pečené zelenině, kešu a tyčovém mixéru. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování. Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci.
Sladký chlebíček s kešu, banány a lahodným krémem z Mascarpone
Sladké chlebíčky jsou jako stvořené pro to, abychom do nich zakomponovali kvalitní ingredience jako ovoce, ořechy či různé mouky. Můžete z něj snadno udělat výživnou svačinku. A když chlebíček potřete domácím krémem, máte skvělý vláčný dezert.
Fazole Adzuki s krájenými rajčaty a batáty – syté jídlo bez masa, skvělé s bulgurem
Hustá fazolovo rajčatová směs doplněná o výživné batáty. Fazolky Adzuki patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny a stojí zato zakomponovat je do oblíbených receptů. Tuto voňavou a sytou směs si můžete dát s chlebovou plackou, nebo přidat do misky kopeček bulguru či kuskusu.