Květákový mozeček – osvědčený postup + dochucení

Rychlé a jednoduché bezmasé jídlo, které známe všichni. Kolik květáku a kolik vajec, aby byl výsledek sytý a dostatečně vláčný? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi s fíglem.

Od známého kuchaře jsem dostala tip, jak udělat květákový mozeček co nejlepší. Samozřejmostí je pozvolna orestovaná cibule, dostatečné ochucení samotného květáku a přidání několika lžic smetany do vajec. A funguje to.🙂

 Ingredience na 4 porce

  • 1 střední květák
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 8 vajec
  • 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • Několik lžic smetany – lepší je 31% a více
  • Sůl, pepř
  • Koření na povaření růžiček květáku – Kmín, bobkový list nebo sypké koření ze sušené zeleniny

 Postup

  1. Květák rozeberu na menší růžičky a povařím je v menším množství osolené a kořením ochucené vody. Růžičky musí být měkké, ale stále pevné, tzv. na skus. Květák nechám vychladnout a pak ještě rozkrájím či posekám na prkýnku podle toho, jak hrubou strukturu chci. Nám doma vyhovují menší kousky.

  2. Ve větší pánvi orestuji lehce do zlatova na jemno nakrájenou cibuli. To zajistí výraznější chuť jídla. Přidám “oschlé” kousky květáku a ještě společně restuji, aby se i květák spolu s cibulí lehce opekl.

  3. Mezitím si připravím vaječnou směs. V míse rozšlehám vejce a zjemním je trochou smetany, aby zůstala vláčná. Stačí několik lžic. Ochutím solí, pepřem.

  4. Pánev z květákem stáhnu na mírnější stupeň, vliju vejce a míchám, dokud vejce neztuhnou. Vejce se nesmí přesušit. Mozeček musí být vláčný…Hotovo!

Zdobím pažitkou a jako přílohu dávám uvařené brambory ve slupce omaštěné máslem.

TIP č. 1

Když si do různých receptů potřebuji předvařit květák, obvykle využívám páru. V tomto případě však květák přeci jen povařím v malém množství osolené vody a přidám koření, aby dostatečně nasál chuť a nebyl mdlý.

 TIP č. 2

V základním receptu květáku dodá chuť orestovaná cibule, sůl a pepř. Klasika. To ovšem nemusí být konečná. Zkuste dát mozečku další neotřelý rozměr díky bylinkám a koření. Mně ke květáku nejlépe sedí koření Vegoš, které bylo vytvořeno Davídkem přímo pro vegetariánská jídla. Já s ním ochucuji i různé placičky či “vege burgery”. Brokolicové, cuketové, cizrnové, tofu-špenátové… prostě bezmasé.🙂

> ☝️ Do jakého receptu ještě využít vejce? Doporučuji vyzkoušet tento vajíčkový salát s rajčaty a zakysanou smetanou.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google