Smetanový segedín z kuřecích stehenních řízků

Hustý, smetanový a pořádně dochucený segedínský guláš ve verzi se stehenním kuřecím masem. Plný hrnec výborného sytého segedínu, ke kterému můžete zakousnout chleba, nebo si připravit karlovarské knedlíky.

Tradiční segedín se připravuje z vepřové plece, dokonce jsem našla v kuchařkách i variantu s bůčkem. Může být více přírodní do červena nebo hustější smetanový. Verzí je mnoho.

Tato varianta přijde vhod lidem, kteří neradi vepřové maso, nebo si nejsou jistí, jaké vybrat, zda bude měkké atd. Místo vepřového masa jsem použila kuřecí stehenní maso, které je šťavnaté a do segedínu dobře zapadne. Kuřecí prsa by byla příliš suchá. Stehenní maso je osvědčené…

Cílem bylo vytvořit segedín smetanový. Skvělou kombinací je tradiční šlehačková a zakysaná smetana. Obě dohromady vytvoří super chuť i konzistenci.

 Ingredience

  • 700 až 800 g kuřecích stehenních řízků
  • 500 g bílého kysaného zelí – 1 balíček
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • cca 2 hrnky vody + další dle situace – množství, aby maso bylo ponořené
  • Tuk na opečení masa a cibule – např. přepuštěné máslo Ghí
  • 1 balení 30% smetany – 250 ml
  • 1 balení zakysané smetany – 200 g
  • Sůl, pepř, bobkový list, pár kuliček nového koření
  • 1 lžíce lahůdkové sladké papriky
  • 1 lžíce gulášového koření – používám tento Guláš
  • 2 lžíce jemně mleté mouky na dohuštění – druh dle vašeho stylu a potřeby

 Postup

  1. Jako první si připravím maso. Stehenní řízky očistím, prohlédnu a nožem vyříznu případné tvrdší kousky, které tam občas zůstávají. Maso pak nakrájím na asi 2 cm kousky.

  2. Cibuli nakrájím na drobno a opeču ji lehce do zlatova na pánvi. Cibuli si dám stranou do misky. Do té samé pánve přidám zase kousek přepuštěného másla a zprudka nechám opéct/zatáhnout kousky masa tak, aby se trochu opekly.

  3. Teď vezmu větší hrnec a dám do něj opečené maso s opečenou cibulí. Ochutím solí, pepřem, přidám gulášové koření, mletou papriku. Dávám ještě trochu bobkového listu a nového koření. Zaliju vodou tak, aby maso bylo ponořené. Dusím pozvolna pod pokličkou do změknutí masa. Já maso ráda dusím dlouho, takže jsem ho dusila tak 50 minut.

  4. Mezitím si připravím zelí. V cedníku ho propláchnu vodou, aby se zbavilo nadměrné kyselosti. Vymačkám ho a překrájím, aby v omáčce nebyly velké kusy zelí. Když je maso měkké nebo téměř měkké, přidám do hrnce zelí a dle potřeby doliju hrnkem vody. Nechám mírně vařit asi 15 minut. Je v pořádku, když tekutiny bude málo. Na závěr tam přijdou ještě 2 smetany…

  5. 2 lžíce mouky metličkou rozmíchám v 30% smetaně a vliju do hrnce. Nechám alespoň 5 minut provařit. Úplně na závěr vmíchám zakysanou smetanu. Tu nejdříve lžičkou také pořádně promíchám, aby byla krémová.

  6. Dle potřeby doladím chuť a hustotu. Hotovo!

Segedín se dá jíst s kváskovým chlebem nebo tradičně s knedlíkem. Já jsem k němu dceři dělala i domácí bezlepkový karlovarský knedlík.

TIP č. 1

Aby měl segedín pěknou barvičku, doporučuji důkladně vybrat mletou papriku. Já jsem použila tuto Slovenskou lahůdkovou papriku. Lahůdková paprika je nejen kvalitnější, chutí výraznější, ale i krásně zářivá. Na jídle to jde poznat…

 TIP č. 2

Mám ráda, když je segedín výrazný. A tomu jednoznačně pomůže dobré gulášové koření. Já používám koření Guláš od Davídka. Hodí se nejen na omáčky, ale i polévky jako je frankfurtská, dršťková či zelná. Jo a tu dršťkovou dělám z hlívy ústřičné. Takže je to dršťková v uvozovkách.🙂

> ☝️Pokud vám po opékání někdy zbyde pár buřtů, vyzkoušejte tento bramborový buřtguláš s uzenou paprikou.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google