Ze žampionů a tofu lze snadno vyrobit pomazánku. Pomazánka má však krémovější konzistenci a jemnější chuť. Když chci, aby měla “hmota” charakter paštiky, je třeba základ položit na žampionech. Tofu je jen doplněk, který propojí ingredience. Orestovaná cibule, česnek a koření zajistí výraznou chuť, máslo zase hutnost.
Ingredience
- 250 až 300 g žampionů (zahradní nebo bílé)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- 90 g tofu (1/2 balení, může být přírodní i uzené)
- Sůl, pepř, kmín, provensálské bylinky
- 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla Ghí
Postup
- Cibuli nakrájím na kostičky, česnek na plátky, žampiony na plátky nebo menší kousky.
- Na olivovém oleji orestuji cibuli. Když chytne barvu, přidám česnek, krátce promíchám a vsypu žampiony. Restuji do zlatova, v průběhu míchání ochutím drceným kmínem, solí a pepřem.
- Ke konci přidám nastrouhané nebo nakrájené tofu a krátce orestuji.
- Ve vyšší nádobě vše rozmixuji do hladka. Ke konci vmíchám povolené máslo a bylinky. Dám do menší dózy nebo skleniček. Nechám v lednici vychladit a ztuhnout
TIP
Pokud chcete mít paštiku tužší, stačí přidat více másla. Je třeba jen počítat s tím, že se tak navýší kalorická hodnota a množství nasycených tuků.
> ☝️Můžete vyzkoušet také tradiční verzi paštiky, a to domácí játrovou paštiku. Příprava je snadná.
Ať se vám paštika povede!🙂