Žampionová paštika – rostlinná, bez masa

Připravit si domácí rostlinnou paštiku je velmi snadné. Vyladíte si nejen složení, ale i chuť. Výhodou jsou také nižší náklady. Jako základ vám poslouží běžně dostupné žampiony.

Ze žampionů a tofu lze snadno vyrobit pomazánku. Pomazánka má však krémovější konzistenci a jemnější chuť. Když chci, aby měla “hmota” charakter paštiky, je třeba základ položit na žampionech. Tofu je jen doplněk, který propojí ingredience. Orestovaná cibule, česnek a koření zajistí výraznou chuť, máslo zase hutnost.

 Ingredience

  • 250 až 300 g žampionů (zahradní nebo bílé)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 90 g tofu (1/2 balení, může být přírodní i uzené)
  • Sůl, pepř, kmín, provensálské bylinky
  • 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla Ghí

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, česnek na plátky, žampiony na plátky nebo menší kousky.
  2. Na olivovém oleji orestuji cibuli. Když chytne barvu, přidám česnek, krátce promíchám a vsypu žampiony. Restuji do zlatova, v průběhu míchání ochutím drceným kmínem, solí a pepřem.
  3. Ke konci přidám nastrouhané nebo nakrájené tofu a krátce orestuji.
  4. Ve vyšší nádobě vše rozmixuji do hladka. Ke konci vmíchám povolené máslo a bylinky. Dám do menší dózy nebo skleniček. Nechám v lednici vychladit a ztuhnout

 TIP

Pokud chcete mít paštiku tužší, stačí přidat více másla. Je třeba jen počítat s tím, že se tak navýší kalorická hodnota a množství nasycených tuků.

> ☝️Můžete vyzkoušet také tradiční verzi paštiky, a to domácí játrovou paštiku. Příprava je snadná.

Ať se vám paštika povede!🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google