Některé ředkvičky mohou být příliš intenzivní a každému nemusí vyhovovat chroupat je “jen tak”. Jak tedy zjemnit či zaobalit jejich chuť?
Ředkvičky někdy tepelně upravím a použiju je jako základ na míchaná vajíčka. Vznikne ředkvičková smaženice.
Když je nemám náladu strouhat, nakrájím je jen na kolečka (ředkvičky pak nepouští vodu) a vyrobím jednoduchý vajíčkový salát s ředkvičkami.
Nejraději mám ale ředkvičky v pomazánce. Jsou v ní jemné a nenápadně do ní padne celý svazek. Při přípravě je třeba dbát na jednu věc. Čím déle chcete pomazánku uchovávat, třeba do druhého dne, tím více musí být ředkvičky vykapané, vymačkané, zkrátka zbavené vody.
Ingredience
- 1 větší svazek ředkviček
- 100 g přírodního žervé (nebo např. Lučina)
- 1 lžíce povoleného másla
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- Pažitka (větší množství)
- 1 lžička hořčice bez chemické konzervace
- Sůl, pepř
Postup
- Vejce uvařím na tvrdo (cca 7 minut), pak je zchladím.
- Ředkvičky očistím, umyju a na hrubo nastrouhám nebo nasekám v robotu. V tom robotu je to bez práce. Dám do sítka, osolím. Během chvilky ředkvičky začnou pouštět vodu, pak ji ještě ručně vymačkám.
- Teď už jen smíchám ředkvičky se žervé, hořčicí a pažitkou.
- Dle potřeby osolím, opepřím a na závěr přidám na hrubo nastrouhaná nebo na jemno posekaná vejce.
Preferujete tradiční chuť vajíčkové pomazánky? Doporučuji vyzkoušet tuto výbornou vajíčkovou pomazánku.
Ať se vám pomazánky povedou! 🙂