Sladké lívance z přirozeně bezlepkové mandlové mouky, která je bohatým zdrojem živin. Mouka je vhodná při low carb stravování. Lívance jsou výživné, vláčné a syté.
1 hrnek mandlové mouky (nejsou to mleté mandle, je to mandlová mouka)
2 vejce
1/4 hrnku mléka (tradiční nebo rostlinné)
1 lžíce javorového nebo jiného sirupu (lze vynechat)
1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Tuk na opékání lívanců (olej nebo přepuštěné máslo Ghí)
Postup
Vejce vyšlehám do pěny. Pokud má mandlová mouka hrubší konzistenci, vejce vyšlehám tyčovým mixérem, přidám mouku a také ji párkrát “projedu tyčákem”, aby byla směs hladká. Když mám mandlovou mouku úplně jemnou, vyšlehám jen vejce a mouku do nich zamíchám.
Přidám půl lžičky kypřícího prášku, pokud chci, doladím javorovým sirupem a nechám alespoň 5 minut odpočinout.
Nepřilnavou pánev trochu omastím preferovaným tukem a nechám ji rozehřát středně. Je lepší, když se lívanečky opékají pomaleji. Na pánev lžící nanáším těsto ve vyšší vrstvě a tvořím lívance. Jakmile zatuhnou, obrátím je a opeču z druhé strany do zlatova.
Lívance lze ozdobit džemem, ovocným rozvarem, podušenými jablky nebo také jogurtem či sýrem cottage, pokud preferujeme více proteinovou verzi.👍