Bezlepkové kefírové lívance s jáhlovou moukou – vláčné, bez kynutí

Rychlé a vychytané těsto, se kterým se velmi dobře pracuje. Díky kefíru jsou bezlepkové lívanečky vláčné a chuťově atraktivní. Jáhlová mouka je nutričně obohatí, tvarohový krém zase doplní o další bílkoviny.

 Ingredience

  • 500 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g bezlepkové směsi – použila jsem tuto Univerzální směs bez lepku od české Labety
  • 100 g hladké jáhlové mouky
  • 1 lžíce sypkého oslazovadla – druh dle preference
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • Tuk na opékání lívanců – ideálně přepuštěné máslo Ghí

 Postup

  1. Kefír metličkou důkladně prošlehám s vejci, přidám lžičku prášku do pečiva, lehce osladím a postupně promíchám s moukami. Když je čas, mouku prosiju přes sítko.

  2. Těsto nechám alespoň 5 minut odležet. Na středně rozpálený lívanečník vytřený tukem nanáším lžící těsto. Když je lívaneček ze spoda opečený a nahoře není tekutý, otočím ho a opeču z druhé strany.

  3. Lívanečky odkládám do keramické nádoby, aby zůstaly teplé. Na stole si je pak každý maže čím chce. Skvělý je tvaroh rozmíchaný se zakysanou smetanou nebo v dietnější verzi jogurt. Na to různé džemy, domácí ovocné rozvary nebo kousky zralého čerstvého ovoce. Borůvky, maliny, broskve, jahody.

 TIP č. 1

Dříve jsem dělala lívanečky na pánvi, protože mi přišlo zbytečné mít další pánev ve skříni. Jelikož u nás doma lívance “jedou”, tak jsem před pár lety narychlo koupila obyčejný levnější lívanečník. Neseděl dobře na varné desce, těsto se přichytávalo, povrch se rychle poškrábal. Teď mám kvalitní a slouží perfektně. Základní rada, jak poznat kvalitní lívanečník je vyšší investice a váha. Dobrý lívanečník má tlusté dno a je těžký.👍

TIP č. 2

Pokud by vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovovala jáhlová mouka, mám tyto lívance vyzkoušené i s moukou rýžovou. Opět kombinuji půl na půl univerzální bezlepkovou směs od Labety a hladkou rýžovou mouku.

TIP č. 3

Někdy nepřipravuji lívance jako hlavní sladké jídlo, ale jako dezert. Každému pak stačí 2 kousky na malý talířek (teda nestačí, ale mělo by stačit 😀) Pro tuto příležitost připravím domácí hustý jahodový rozvar buď z čerstvých nebo mražených jahod a k němu nadýchaný krém z jemného vaničkového tvarohu a šlehačkové smetany.

> ☝️Máte rádi kynuté hutnější lívance? Vyzkoušejte tyto bezlepkové kynuté lívance s tvarohovým krémem.🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...