Hřejivá voňavá a hustá polévka plná výživných ingrediencí. Kombinace čočky a jahel zajistí její sytost. Příprava je velmi jednoduchá, zcela se obejdete bez mouky.
Ingredience
200 g loupané půlené červené čočky
4 lžíce jahel (asi 55 g)
2 brambory
1 mrkev
1 velká cibule
Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě nebo skleničce)
Na dochucení 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, lžička červené papriky
1 l vody nebo vývaru (další dolévat dle potřeby a množství ingrediencí)
Postup
Na tuku orestuji nakrájenou cibuli. Když chytne barvu, přidám na malé kousky nakrájenou mrkev a zase restuji. Přidám 2 lžíce rajčatové pasty, krátce zarestuji a zaliju vodou nebo vývarem.
Ihned přidám důkladně propláchnutou čočkou a propláchnuté jáhly a na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím solí, pepřem, případně přírodním sypkým zeleninovým bujónem. Vařím do změknutí asi 15 minut.
Ke konci doladím chuť česnekem a majoránkou. A přiliju tekutinu, pokud se mi polévka zdá příliš hustá. Do hrnce párkrát ponořím tyčový mixér. Malá část obsahu se tak rozmixuje, což polévku přirozeně zahustí, udělá ji krémovější. Pořád v ní je ale dost struktury z brambor, mrkve a jahel. Na talíři doplním o petrželku. Hotovo!