Tento recept se může hodit, když je chuť zkusit něco nového, ale také, když je potřeba zapojit do nějakého jídla listový špenát.
Zelené palačinky na slano mě baví a baví mě do nich dávat pokaždé jinou náplň.
Ingredience na 2 porce
Na palačinky
- 100 g čerstvých špenátových listů
- 2 vejce (z volného chovu)
- 200 ml mléka (já jsem dala rostlinné mandlové)
- 100 g hladké nebo jemně mleté mouky (typ dle výživových preferencí, já jsem dala jemně mletou celozrnnou špaldovou)
- Sůl, může být i pepř
Na náplň
- Čerstvý smetanový sýr (může se smíchat třeba i s Ricottou nebo se Skyrem)
- Uzený losos
- Dle chuti čerstvé bylinky
Postup
- Do mixéru dám špenátové listy, vejce, rostlinné mléko, ochutím solí, trochou pepře a rozmixuji krátce do hladka.
- Postupně přisypávám mouku a sleduji konzistenci. Těsto musí být hustší než na klasické palačinky. Pořád je ale dostatečně krémové na to, aby se umělo pomalu rozlít po pánvi.
- Pánev rozpálím, potřu ji mašlovačkou třeba přepuštěným máslem a dám naběračku zeleného těsta. Rozleju a případně těstu pomohu stěrkou. Nechám zatuhnout, opatrně palačinku podeberu, obrátím a krátce opeču i z druhé strany.
- Potřu náplní, doprostřed dám kousky uzeného lososa, zatočím a překrojím šikmo na půl. Hotovo!
> ☝️Jakou jinou barvu mohou mít ještě palačinky? Třeba hnědou!🙂Zkuste tyto kakaové palačinky plněné tvarohem.Jsou akorát sladké a syté. 🐭
TIP
Místo špenátu je možné použít také salát polníček. V receptech se chová podobně jako špenát. Mám vyzkoušeno. 🙂
Špenát se dá zakomponovat do polévek, salátů, zeleninových placiček, nádivek a teď už víme, že i do těsta na palačinky. Jednoduché na přípravu a zajímavé! 👍