Do tortill dávám častěji různé domácí pasty a pomazánky než dresinky. Jejich výhodou je hutná konzistence, vláčnost a “lepivost”. A právě ta lepivost pomůže ostatní ingredience pěkně udržet pohromadě. To se hodí obzvlášť, když chci z wrapu udělat “jídlo s sebou”.
Hummus připravuji ve 2 základních verzích. Jedna je hummus dle tradičního receptu, který je více “tekutější” a krémovější a používám ho např. jako dip k pečené zelenině. Druhá verze je hummus jako “mazadlo” do tortilll a sendvičů. Zde není podstatná dokonale hladká konzistence, ale hutnost.
Hummus je v dnešní době možné koupit i jako hotový výrobek v různých příchutích a v dobré kvalitě, s doma připraveným hummusem se však cenově nedá srovnat. Obzvlášť, pokud hummusu potřebujete větší množství do více tortill.
Pod pojmem mrkvový hummus můžete obecně najít 2 druhy receptů. Jeden je bez cizrny čistě jen z mrkve, druhý je tradiční hummus doplněný o mrkev. Mrkev je možné do cizrnové pasty zcela rozmixovat nebo jen částečně. Mrkev může být podušená, povařená, když je čas, tak i upečená v troubě. Ta má nejlepší chuť.
Za největší výhodu doma připraveného mrkvového hummusu považuji možnost ovlivnit poměr cizrny, mrkve a olivového oleje a tím i výslednou výživovou hodnotu.
Na mrkvový hummus
Příprava mrkvového hummusu. Cizrnu si buď sama předem uvařím zcela do měkka nebo použiju hotovou nakládanou cizrnu, která má obvykle “máslovou” konzistenci. Mrkev v malém robotu nasekám na drobno a na lžíci olivového oleje nebo másla Ghí ji orestuji a pak s pár lžícemi vody podusím do měkka. Tyčovým mixérem rozmixuji cizrnu s olivovým olejem a citronovou šťávou a pár lžícemi vody do tuhé pasty. Ochutím solí, pepřem a přidám mrkev. Krátce promixuji. Vyhovuje mi, když má hummus do tortilly strukturu a zůstanou v něm drobné kousky mrkve. Na závěr vmíchám nasekané bylinky. Nejlépe mi sedí koriandr a hladkolistá petržel. Ideálně hummus nechám vychladnout v lednici.
Pak už jen kompletuji tortillu a vyrobím wrap. Placku dle doporučení výrobce krátce prohřeju na pánvi a namažu mrkvovým hummusem tak, aby okraje zůstaly volné. Avokádo rozpůlím, vydlabu lžící a nakrájím na kousky nebo na plátky. Mozzarellu nechám okapat, osuším ji a nakrájím na špalíčky. Pak už jen tvořím proužky či vrstvy jednotlivých ingrediencí.
Přehnu jeden nebo oba dva okraje a zatočím. Wrap balím podle toho, zda ho chci jíst hned, nebo si ho beru někam s sebou.
> ☝️Preferujete wrap s masem plný extra výrazných chutí? Rozhodně si zabalte tento wrap s krůtím masem, cheddarem a česnekovým dresinkem
Ať se vám wrapy povedou! 🙂
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení