Připravit si domácí halušky z brambor je velmi snadné. Ve spojení s bryndzou a domácí slaninou se jedná o tradiční slovenské jídlo, které je chuťově jedinečné.
Když halušky, tak pěkně domácí. Žádná krabice se suchou směsí ze supermarketu s názvem „Halušky“, žádný mražený polotovar, který jen stačí dát do mikrovlnky… Jen halušky ze základních surovin mají tu opravdovou chuť.
Do halušek patří jen brambory a mouka. Vejce není nutné. Škrob obsažený v bramborách je dostatečným pojivem.
Základní receptura
Poměr 2:3 (mouka : brambory)
Ingredience na 4 porce
500 g moučnatých brambor (Typ C)
cca 330 g mouky (půl hrubá, půl hrubá)
bryndza
zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy
pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky
slanina (kvalitní, domácí, bez konzervantů, tradičně se používá neuzená)
Postup
Brambory oškrábu a nastrouhám na jemném struhadle.
Zatímco pracuji na těstě, dám si do velkého hrnce vařit vodu. Do nastrouhaných brambor začnu postupně přimíchávat polohrubou a hrubou mouku půl na půl do té doby, dokud nedosáhnu požadované hustoty těsta. Těsto na halušky musí držet na vařečce. Pokud bude moc řídké, halušky se rozvaří.
Těsto protlačím přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Halušky smíchám s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a se lžící vody, ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.
Když doma máte pár brambor a sítko na halušky, základ pro mnoho jídel může být za chvíli hotový. Halušky s bryndzou jsou originál, výborné jsou ale i verze se špenátem, kozím sýrem, zelím a tak dále. 🙂