Recept

Dezert Blondies – s hořkou čokoládou a tahini z černého sezamu

Blondies jsou konzistencí podobné známým brownies. Těsto je však světlé, bez kakaa a čokolády. Blondies jsou hutnější, vláčné. Skvěle vypadají s temným kontrastem hořké čokolády a černé sezamové pasty Tahini. Tahini dodá dezertu speciální chuť a netradiční šmrnc.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zajímavou a nutričně hodnotnou ingrediencí, kterou chci v tomto receptu vyzdvihnout, je Tahini z černého sezamu. Dá se použít jak do různých dipů, pomazánek, tak do dezertů, krémů, moučníků i snídaňových kaší. Její krásně černá barva ji předurčuje ke kulinářské kreativitě.

 Ingredience na 1 menší formu cca 21 x 23 cm

  • 170 g povoleného másla
  • 180 až 190 g jemně mleté mouky – např. bio pšeničná hladká
  • 230 g přírodního třtinového cukru – ideálně výraznější tmavší
  • 2 vejce
  • 1 zarovnaná lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo místo části cukru bio vanilkový cukr
  • 50 g hořké čokolády
  • 40 g tahini z černého sezamu Je to tato Creme de sesame noir

     Postup

  1. Jako první si v malém rendlíku, nebo nádobě k tomu určené, dejte ve vodní lázni rozpustit čokoládu. Mírně, pozvolna…Čokoládu odstavte a zamíchejte do ní tahini z černého sezamu. Nechte trochu zchladnout.

  2. Lehce povolené máslo vyšlehejte s cukrem až zpění. Trvá to několik minut.

  3. Přidejte vejce, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, trochu soli a krátce prošlehejte. Začněte postupně přidávat mouku až vznikne hutné těsto.

  4. Těsto pomocí stěrky rozetřete v malém pekáčku vyloženém pečícím papírem. Na těsto lžičkou cik cak naneste čoko-tahini krém a různě do stran roztahejte, aby vznikl efekt.

  5. Pečte na 170 stupňů asi 25 až 30 minut do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout a krájejte na menší čtverce.

TIP č. 1

Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek, kterou můžete koupit v mnoha variantách. Je to tradiční ingredience v kuchyni Středního a Blízkého východu. Její význam není jen gastronomický, ale i nutriční. Je totiž velmi výživná a bohatá na mikroživiny. Nejjemnější variantou je Tahini bílé. Chutí výraznější je Tahini tmavé z opraženého sezamu. Specialitkou je pak Tahini z černého sezamu, která je obzvlášť aromatická. Hodí se jak do slaných, tak sladkých receptů. Velmi zajímavě z ní vypadá dip podávaný k pečené zelenině.

 TIP č. 2

Na stránkách Countrylife.cz seženete všechny ingredience do tohoto receptu. Různé druhy bio mouky, několik variant přírodního třtinového cukru, bio vanilkový extrakt nebo bio vanilkový cukr, kvalitní hořkou čokoládu, kypřící prášek bez fosfátů. Na výběr je z několika sezamových past Tahini. U většiny ingrediencí najdete konkrétní tipy z praxe, jak je nejlépe využít. Stránky Countrylife nejsou jen eshop, ale i zdroj super nápadů.🙂

> ☝️A co zkusit upéct něco z ovesných vloček? Doporučuji vyzkoušet tyto Ovesné koláčky s džemem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky