Ingredience na 2 porce lososa
- 2 filety lososa – 1 filet cca 150 g
- Sůl, pepř
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 30 g mandlové mouky nebo na jemno posekané mandle v cutteru
- 30 g strouhanky (kvalitní domácí nebo Panko strouhanka)
- Olivový olej – ideálně v rozprašovači
Postup
-
Mandlovou mouku nebo na jemno nasekané mandle smíchám se strouhankou.
-
Malý pekáček vyložím pečícím papírem. Lososa osolím, opepřím a položím do pekáčku kůží dolů. Posypu připravenou strouhankou. Aby byl výsledek co nejvíce křupavý, přestříknu strouhanku ještě troškou olivového oleje, který mám v rozprašovači.
-
Délku pečení přizpůsobím velikosti jednotlivých kusů ryby tak, aby se zbytečně nevysušila a zůstala šťavnatá. Vysoké filety se pečou o pár minut déle. Většinou peču na 180 stupňů asi 12 až 15 minut. Mandlová strouhanka zezlátne, losos není uvnitř syrový, ale stále je šťavnatý.
Přílohy většinou dělám dvě. Hodí se třeba malé brambory ve slupce potřené přepuštěným máslem a promíchané s petrželkou či koriandrem. Nebo šťouchané brambory. Já si ráda dávám smetanový listový špenát, který vidíte na fotce.🙂
TIP č. 1
Lososa v mandlové strouhance můžete kromě trouby upéct také v horkovzdušné fritéze. Do malé se vejdou 2 filety, do větší 4 filety. Doporučuji však hlídat dobu pečení. Horkovzdušná fritéza je rychlík a losos je hotový mnohem dříve než v troubě.
TIP č. 2
Krustu nejčastěji dělám ve variantě mandle-strouhanka. Do tohoto základu však můžete zakomponovat další ingredience a dát tak strouhance pokaždé jiný šmrnc. Hodí se třeba bylinky, orestované nasekané plátky česneku nebo malé množství citronové kůry. name
> ☝️Další tip na lososa? Doporučuji vyzkoušet tento Filet z lososa s kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou.