Jáhly na sítku propláchněte horkou vodou a uvařte na mírném stupni podle návodu zcela do měkka. Většinou platí poměr 1:2. Tedy dvojnásobné množství vody. Uvařené jáhly nechte vychladnout.
Do jáhel vmíchejte vejce, přidejte trochu skořice na ovonění a zahustěte postupně moukou. Hmotu je třeba pořádně propojit, propracovat. Správná konzistence je taková, že není měkká “matlavá”, ale jdou z ní s citem tvarovat placičky.
Placičky opékejte na pánvi na másle Ghí nebo vhodném oleji z každé strany do zlatova.
Ihned servírujte a zdobte dle chuti a vašeho stravovacího stylu. Hodí se jogurt, Skyr, jemný tvaroh, džemy, ovocné zavařeniny, povidla či hustější sirupy jako je datlový nebo čekankový.
Jáhlové placičky lze pojmout i na slano. Uvařené jáhly se dají zakomponovat do různých karbanátků spolu se zeleninou, zkombinovat je se sýrem…Díky koření jim lze dát pokaždé jinou barvu i chuťový charakter…
Když vařím celé obiloviny, ráda je volím v bio kvalitě. Když je ta možnost. Používám tyto JÁHLY od Countrylife a kromě placiček z nich dělám kaše, sladké nákypy, ale i slané náplně např. do pečených paprik. Jsou velmi výživné, syté a pro mě skvělým kompromisem plného spokojeného žaludku a chuti na něco sladkého. Když si v jáhlové kaši nechám změknout malou hrstku sladkých výrazných rozinek typu Thomson, je to báječné…
Sladké sirupy můžete sehnat v mnoha variantách. Každý chutná jinak. K některým jídlům se hodí neutrální sirupy, jako např. rýžový nebo čekankový. Jinde zase oceníte specifickou výraznou chuť, kterou zajistí např. sirup javorový či datlový. Pokud si chcete rozšířit obzory, doporučuji prostudovat sekci Ochucovadla a sladidla na webu Countrylife. Já osobně datlový sirup používám i na pečení. Stačí přidat pár lžic do perníku či “banana bread” a moučník je hned vláčnější.
> ☝️Jako další výživnou “sladkost” doporučuji vyzkoušet tento Sladký chlebíček s kešu, banány a mascarpone krémem.
Sdílet recept myšičky na: