Ingredience – 1 menší miska pomazánky
- 1 balení velkého bílého jogurtu – 400 g typ Selský
- 2 až 3 lahůdkové cibulky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- Na dochucení sůl, čerstvě namletý barevný pepř
Postup
-
Na mísu dám větší sítko. To vyložím nějakou slabou látkou. Plátýnko, slabý bavlněný čtverec…(Jednou jsem ustřihla ze starého bílého bavlněného trička😀)
-
Do sítka vyklopím jogurt a nechám ho pár hodin odkapávat. Když ho nechávám přes noc, dám ho do lednice a ze shora přiklopím talířkem.
-
Hutnou jogurtovou hmotu používám jako základ libovolné pomazánky. Vynikající je ovšem nechat vyniknout chuť jogurtu a držet se pravidla “méně je více”. Jen obyčejná cibulka udělá divy. Hotovo!
TIP č. 1
Vykapaný bílý jogurt nemusíte použít jen jako základ pomazánky. Dokáže zjemnit krémové zeleninové polévky, můžete s ním v talíři ozdobit boršč, nebo s ním uvnitř máznout palačinku…
TIP č. 2
Z tuhého jogurtového základu dělám pomazánku pokaždé jinou. Dospělým chutná ostřejší varianta s čerstvým česnekem, cibulkou, pepřem. Pro děti však připravuji jemnější variantu a jogurtovou hmotu jen decentně doladím DĚTSKÝMI bylinkami Eliška. Dětské bylinky Eliška nepálí a jsou vyladěnou kombinací bylinek, koření a sušené zeleniny, které z “obyčejného” jogurtu vykouzlí atraktivní mazadlo na oblíbené rýžové chlebíky.🙂
TIP č. 3
“Voda”, která odkape z jogurtu, je syrovátka, která je nabitá biologicky aktivními látkami. Chuťově to není žádná hitparáda, ale můžete ji s klidem vypít.🙂
> ☝️Pro další verzi jogurtové pomazánky a extra výraznou chuť doporučuji vyzkoušet tuto bryndzovou pomazánku s jogurtem.🙂