Tento recept ráda dělám ve chvíli, kdy potřebuji mít kompletně do půl hodiny na stole.🙂
Záměrně neuvádím přesné množství ingrediencí. Vše velmi snadno odhadnete podle toho, pro kolik lidí jídlo chystáte, či zda preferujete spíše více masa, rýže nebo fazolek. Mně vyhovuje dát si hodně fazolek, akorát rýže a masa spíše menší množství. Kamarádky syn sportovec zase upřednostňuje hromadu rýže, celé velké kuřecí prso (nakrájené) a fazolky spíše jen tak na doplnění…
Nejdříve si připravím a ochutím maso, abych ho mohla nechat chvíli odležet. Kuřecí prsa překrojím na 2 vysoké pruhy a ty pak na plátky. Vzniknou mi tak několik centimetrů velké slabší plátky masa. Kousky masa dám do mísy, zakápnu olejem, ochutím kořením na čínu a dle množství masa jen lehce zapráším bramborovým škrobem. Vše promíchám tak, aby byl každý kousek masa lehce obalený. Nechám odležet alespoň půl hodiny, někdy i přes noc.
Rýži basmati připravím podle návodu. Tento typ rýže nedělám v rýžovaru, ale v hrnci. Vařím ji pozvolna v lehce osolené vodě max. 10 minut a pak ji nechám dalších 10 minut dojít. Je pak hezky nadýchaná.
Fazolky připravím nad párou. Dám je do nádoby k tomu určené a dělám je tak dlouho, aby byly měkké, ale stále hezky zelené a pevné na skus. Asi 10 minut. Když jsou hotové, nechám ve velké pánvi rozehřát Ghí máslo, přidám do něj stroužek česneku a nechám krátce rozvonět. Vsypu fazolky, osolím, opepřím a jen lehce promíchám, prohodím v pánvi. Hotovo.
Velkou pánev nebo wok pánev rozehřeju, kápnu do ní trochu oleje a zprudka restuji maso jako minutku tak, aby bylo ze všech stran opečené a propečené. Lehce podliju vodou a nechám pár minut povařit, aby vzniklo menší množství šťávy. Škrob na mase šťávu lehce zahustí.Podle potřeby dochutím, dosolím.
Do misky nebo hlubokého talíře dám porci rýže, na ni maso s trochou šťávy a obložím dle chuti voňavými fazolkami. Hotovo!
Skvělou alternativou fazolových lusků je v tomto případě brokolice. Růžičky brokolice stačí opět připravit nad párou a prohodit v pánvi s trochou másla a česneku.
Základem skvělé chuti tohoto jídla je výrazně okořenit maso, které tak perfektně doplní rýži a zeleninu. Typově mi zde nejvíce sedí toto koření česká čína, které je výrazné i BEZ glutamanu. Jako druhá varianta mi na mase dokonale sedlo koření šťavnatá roštěnka, které je primárně určené na hovězí maso. Díky jemnému nádechu orientu jsem se nebála použít ho na kuřecí kousky, které tím získaly potřebný šmrnc.👍
> ☝️Kuřecí prsa využijete také v tomto “minutkovém” kuřecím soté v růžové omáčce.🙂
Sdílet recept myšičky na: