Rýže s masem a zeleninou, to je jídlo, které u mých holek vždy projde v mnoha podobách. Teď si zamilovaly toto “červené rizoto” s perfektně vyladěnou chutí.
Když budete chtít červené barvy dosáhnout jen mletou paprikou, rizoto bude trošku hořké a chuť nemusí být pro děti tak atraktivní.
Mojí vychytávkou je ochutit krůtí maso tímto kořením MIMI gril. Jak název napoví, tato směs byla stvořena Davídkem přímo pro děti. Geniální na tomto koření pro děti je, že má jemnou a zároveň atraktivní chuť, dodá nádhernou barvu a nepálí! Další zásadní věc, že je bez soli a glutamanu. Pro mě #musthave koření, díky kterému dětem chutnají i jinak “nudná” jídla 🙂.
Druh rýže zvolte podle toho, jaká konzistence jídla vám vyhovuje. Rýže parboiled zajistí, že je rizoto stále sypké a má strukturu, kulatozrnná rýže je pak dobrou volbou pro více “lepivý” výsledek.
Tady je recept přesně tak, jak jsem ho dělala já a misky byly prázdné…🙂 Množství je na velkou pánev rizota “pro celou rodinu”, protože bude chutnat nejen dětem.😉
Ingredience
- 200 g rýže parboiled
- 400 g mletého krůtího masa
- 1 cibule
- 1/2 balíčku kvalitního mraženého hrášku s mrkví (asi 170 g)
- 2 lžíce Ghí másla nebo oleje dle vašeho stylu
- 2 lžičky koření pro děti mimi gril
- Sůl dle potřeby
Postup
- Dám si vařit rýži podle návodu. Buď klasicky v hrnci nebo v rýžovaru.
- Ve větší pánvi zahřeju Ghí máslo a pozvolna na něm restuji na drobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí a jen lehce chytne barvu, přidám mleté maso. Zvýším stupeň tak, aby se maso restovalo, zatáhlo a opeklo.
- Maso trochu osolím (dospělým někdy část odeberu a dochutím nakonec více), okořením mimi grilem, krátce promíchám a přidám hrášek s mrkví. Přiklopím a dusím do změknutí asi 15 minut.
- Důkladně promíchám s uvařenou rýží , někdy ještě na “vylepšení” přidám lžičku másla nebo Ghí. Hotovo!
> ☝️Další tip na rizoto? Vyzkoušejte také rizoto s brokolicí a kuřecím masem.