Tyto sušenky ocení ti, kteří rádi při pečení používají alternativní mouky, ale také všichni, kdo potřebují recept bez lepku.
Mandlová i cizrnová mouka jsou přirozeně bezlepkové a hodí se do sladkých těst. Tyto 2 mouky můžete částečně využít jak na lívance, tak bábovku či sušenky.
Cizrnovou mouku je zapotřebí použít ve variantě “jemná” či jemně mletá. Hodí se také k zahušťování polévek. Třeba bramboračky nebo gulášovky.
Sušenek je menší množství. Doporučuji vyzkoušet je z této dávky a pak ji případně zdvojnásobit.🙂
Ingredience na 12 sušenek
- 60 g jemně mleté mandlové mouky
- 60 g jemně mleté cizrnové mouky
- 60 g kokosový olej
- 50 g sypkého oslazovadla (typ dle vašeho stylu, např. třtinový cukr, kokosový cukr či nekalorický erythritol)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 7 g vanilkového pudinkového prášku (1 lžíce)
Postup
- Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a nejdříve promíchám lžící.
- Pak postupně třu a zpracovávám, až vznikne kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukou.
- Těsto dám na chvíli do lednice, lze s ním ovšem pracovat ihned. Odebírám kousky těsta a vytvaruji kuličky. Mělo by jich vyjít asi 12. Kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.
- Každou kuličku lehce zmáčknu spodkem skleničky a pokud chci efekt, udělám na sušenkách vzorek. Třeba pomocí mřížky.
- Peču na 180 stupňů asi 15 až 20 minut podle situace a velikosti sušenek. Do zlatova…
- Sušenky nechám na plechu vychladnout a až pak s nimi manipuluji. Sušenky mohou vypadat po vyndání z trouby křehké a měkké, ony ale ztuhnou do křupavosti. Hotovo!
> ☝️Pokud pečete sušenky i více “tradičně”, doporučuji tento osvědčený recept na domácí koka sušenky.🙂
Ať se vám sušenky povedou!🙂