Ve starším časopisu jsem narazila na “Srbskou pomazánku”. Zaujaly mě v ní 3 ingredience. Uzená makrela, čerstvé zelí a ajvar.
Někdy připravím i tuto verzi. Já jsem se ale touto pomazánkou jen inspirovala použila tuňáka a zelí sterilované, u kterého mám jistotu, že nebude do pomazánku pouštět vodu.
Chuť perfektně doladí ajvar, což je výrobek, který se stal stálicí v mých zásobách. Jedná se o konzistencí jemnou čalamádu, pastu z paprik a lilků. Koupit se dá jak v jemné, tak v ostré variantě. Ajvar kupuji co nejkvalitnější bez zbytečných přísad a konzervantů. Kromě pomazánek ho přidávám do dipů, luštěninových jídel a různých rajčatových či gulášových polévek.
Ingredience (větší množství pomazánky do střední mísy)
- 200 g tuňáka (nakládané filety nebo v konzervě)
- 200 g tvarohu (může být kostka i vanička, lepší je tužší)
- 1 malá sklenice bílého sterilovaného zelí
- 150 g žervé (nebo podobný typ)
- 2 jarní či lahůdkové cibulky
- 2 lžíce ajvaru (dala jsem pikantní od Podravky, prodává se i jemný)
- Šťáva z půlky citronu
- Na dochucení sůl, pepř, lze doladit ještě lžící majonézy
Postup
- Tuňáka sliju, cibulku nakrájím na drobno, zelí vyklopím na sítko a důkladně z něj vymačkám vodu.
- Tuňáka rozmačkám vidličkou a spojím s tvarohem a žervé. Přidám na drobno posekané vymačkané zelí, cibulku, ajvar a šťávu z půlky citronu. Zase promíchám.
- Na závěr doladím chuť solí, pepřem, dle situace a účelu pomazánky někdy přidám ještě lžíci majonézy či čerstvé zelené bylinky. Hotovo!
> ☝️Ajvar můžete použít také v této pikantní pomazánce z ricotty.🙂
Ať se vám pomazánky povedou!🙂