Rychlá vajíčková pomazánka pro jednoho s naklíčenou vojtěškou

Vajíčkovou pomazánku nemusíte dělat jen z tuctu vajec na oslavy. I pro sebe na chleba ze dvou vajec to má smysl. Pomazánka bohatá na bílkoviny s nízkým množstvím nasycených tuků. Klíčky vojtěšky jí dodají svěží chuť a cenné mikroživiny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

K tomuto receptu mám 3 věci.

První. Pomazánku mám na fotce namazanou na domácím bezlepkovém chlebu. Experimentuji. Tento je z jednodruhové čirokové, rýžové a cizrnové mouky se lněným semínkem. Pokaždé z toho vyjde tuhá cihla, která je ale po rozkrájení na plátky vláčná. Mně ta hutná konzistence chleba vyhovuje.🙂

Druhá. Vojtěška neboli alfalfa. Bylina, která obsahuje významné spektrum důležitých živin. Je považovaná za elixír či “superpotravinu”. Jí se její bílé výhonky i zelené lístky. Její pěstování je zcela jednoduché. Stačí si koupit semínka a nechat je ve vlhku na sítku naklíčit a následně vzrůst. Vojtěška má příjemnou “hráškovou” chuť a hodí se právě do pomazánek, salátů, těstovin, dresinků nebo jen tak na chleba. Velmi dostupný způsob, jak si v zimě zajistit přísun čerstvých mikroživin.👍

Třetí. Do pomazánky jsem dala lžičku oleje lisovaného za studena. Druhy střídám. Pro jednu porci stačí lžička. Oleje lisované za studena kupuji v malých lahvičkách, aby se olej brzy spotřeboval a zbytečně neoxidoval. Pro pestrost jídelníčku je dobré oleje střídat. Do pomazánek se hodí spíše chuťově neutrální oleje. Do salátů zase dávám výrazné jako třeba dýňový.🙂

 Ingredience

  • 2 vejce (Nejraději mám bio nebo domácí)
  • 1 vrchovatá lžička řeckého jogurtu nebo Skyru
  • 1 lžička panenského oleje lisovaného za studena (může být olivový, řepkový, avokádový, sezamový, mandlový, konopný atd….)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce pokrájených klíčků vojtěšky

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Nechám je zchladit ve studené vodě. Oloupu a nasekám na drobno nebo nastrouhám.
  2. Přidám lžičku oleje, větší lžičku hutného jogurtu nebo Skyru, ochutím solí, pepřem.
  3. Na závěr vmíchám asi lžíci pokrájených klíčků vojtěšky. Je to zelená i bílá část. Zelenými lístky pak ještě dozdobím chleba na talíři.

> ☝️Pomazánka, ve které také využijete řecký jogurt a je jí menší množství, je tato pikantní avokádová pomazánka s konopnými semínky.🙂 Ať se vám pomazánky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky