Recept

Rychlá vajíčková pomazánka pro jednoho s naklíčenou vojtěškou

Vajíčkovou pomazánku nemusíte dělat jen z tuctu vajec na oslavy. I pro sebe na chleba ze dvou vajec to má smysl. Pomazánka bohatá na bílkoviny s nízkým množstvím nasycených tuků. Klíčky vojtěšky jí dodají svěží chuť a cenné mikroživiny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

K tomuto receptu mám 3 věci.

První. Pomazánku mám na fotce namazanou na domácím bezlepkovém chlebu. Experimentuji. Tento je z jednodruhové čirokové, rýžové a cizrnové mouky se lněným semínkem. Pokaždé z toho vyjde tuhá cihla, která je ale po rozkrájení na plátky vláčná. Mně ta hutná konzistence chleba vyhovuje.🙂

Druhá. Vojtěška neboli alfalfa. Bylina, která obsahuje významné spektrum důležitých živin. Je považovaná za elixír či “superpotravinu”. Jí se její bílé výhonky i zelené lístky. Její pěstování je zcela jednoduché. Stačí si koupit semínka a nechat je ve vlhku na sítku naklíčit a následně vzrůst. Vojtěška má příjemnou “hráškovou” chuť a hodí se právě do pomazánek, salátů, těstovin, dresinků nebo jen tak na chleba. Velmi dostupný způsob, jak si v zimě zajistit přísun čerstvých mikroživin.👍

Třetí. Do pomazánky jsem dala lžičku oleje lisovaného za studena. Druhy střídám. Pro jednu porci stačí lžička. Oleje lisované za studena kupuji v malých lahvičkách, aby se olej brzy spotřeboval a zbytečně neoxidoval. Pro pestrost jídelníčku je dobré oleje střídat. Do pomazánek se hodí spíše chuťově neutrální oleje. Do salátů zase dávám výrazné jako třeba dýňový.🙂

 Ingredience

  • 2 vejce (Nejraději mám bio nebo domácí)
  • 1 vrchovatá lžička řeckého jogurtu nebo Skyru
  • 1 lžička panenského oleje lisovaného za studena (může být olivový, řepkový, avokádový, sezamový, mandlový, konopný atd….)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce pokrájených klíčků vojtěšky

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Nechám je zchladit ve studené vodě. Oloupu a nasekám na drobno nebo nastrouhám.
  2. Přidám lžičku oleje, větší lžičku hutného jogurtu nebo Skyru, ochutím solí, pepřem.
  3. Na závěr vmíchám asi lžíci pokrájených klíčků vojtěšky. Je to zelená i bílá část. Zelenými lístky pak ještě dozdobím chleba na talíři.

> ☝️Pomazánka, ve které také využijete řecký jogurt a je jí menší množství, je tato pikantní avokádová pomazánka s konopnými semínky.🙂 Ať se vám pomazánky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky