Recept

Rychlá zeleninová polévka s drožďovými nočky

Hustá polévka s bohatou porcí zeleniny. Pro zjednodušení čas ušetří kvalitní mražená zelenina. Polévka je do 30 minut na stole. Chuťově výrazné drožďové nočky jí dodají šmrnc a sytost. Na talíři ji skvěle rozzáří čerstvé bylinky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zeleninovou polévku připravuji v mnoha verzích podle sezóny nebo podle toho, jaké mám zrovna ingredience. Teď jsem si vše zjednodušila a sáhla po slovenské mražené zelenině.

S každou mraženou zeleninou bude polévka chutnat jinak. Tato byla bez cibule, papriky, hrášku a kukuřice. Naopak obsahovala brokolici, květák a 2 druhy mrkve. Pro tuto polévku ideální.

Znova pro jistotu zopakuji, že jakékoliv zavářky do polévek, ať už to jsou knedlíčky, nočky, strouhání či různé kapání, je otázkou praxe a zkušenosti s různými druhy mouk, strouhanek či vloček. Jednoduše je třeba vychytat hustotu hmoty, která má vliv na to, zda budou nočky měkčí či tužší.

Drožďové nočky v tomto receptu mi vyhovují výraznou chutí a také jednoduchostí jejich zavaření do polévky přes sítko. Kdybych neměla sítko, vyrobila bych větší nočky tak, že bych je nabírala lžičkou a vkládala do vroucí polévky. Musí se však pracovat rychle.🙂

 Ingredience

  • asi 350 g na drobno posekané zeleniny (použila jsem mraženou zeleninovou směs “brokolice, květák, baby karotka a žlutá mrkev)
  • 1 cibule
  • 2 kostky čerstvého droždí (1 kostka má 42 g)
  • Olej nebo přepuštěné máslo na orestování cibule a zeleniny
  • 1 vejce
  • 3 lžíce preferované mouky
  • 2 lžíce strouhanky (tradiční nebo kukuřičná nebo jáhlová)
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • Na dochucení polévky sůl, může být zeleninové ochucovadlo nebo sypký bio bujón)
  • Na ochucení nočků sůl, pepř, může být i stroužek česneku nebo sušený česnek

Postup

  1. Zeleninu nakrájím nebo rozsekám na menší kousky. Orestuji ji v hrnci na trošce tuku, až lehce chytne barvu. Zeleninu zaliju vývarem a nechám povařit asi 5 až 10 minut podle toho, zda mám zeleninu čerstvou nebo mraženou.
  2. Mezitím si připravím nočky. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku do zlatova. Přidám rozdrobené droždí a na mírném stupni ho nechám zcela rozpustit. Ochutím solí, pepřem, případně česnekem. Nechám vychladnout.
  3. K droždí rozklepnu vejce, důkladně promíchám a už jen dohustím moukou a strouhankou tak, aby vzniklo vláčné, středně husté, né tekuté těstíčko. Začnu 2 lžícemi mouky a 2 lžícemi strouhanky a pak přidám dle situace. Hmotu nechám pár minut odležet.
  4. Těsto na nočky protřu rovnou do polévky přes sítko na halušky a povařím pár minut. Hotovo!

Na závěr polévku ještě doladím čerstvými nasekanými bylinkami. Teď to byla vojtěška.

> ☝️Další snadná polévka plná zeleniny? Doporučuji vyzkoušet tuto italskou polévku s cuketami.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky